30 Mayıs 2024 Perşembe

TÜTÜN VE AKCİĞER

TÜTÜN VE AKCİĞER


Tütün mamüllerinin kullanımının özellikle sigara içiminin azaltılması ve sigaranın sağlık yönünden zararları konusunda farkındalık oluşturmak için 30 yılı aşkındır göğüs cerrahisi uzmanlığını icra eden biri olarak bugüne kadar elimden geleni yaptım, yapmaya da devam ediyorum. Tıp Fakültesi eğitiminde stajyer hekimlere, ihtisas eğitiminde asistanlara, uzmanlara ayrıca hastalarıma ve halka (ki birçok tanıdığım meslektaşımı ve yakınlarımı sigara ile ilişkili hastalıklardan kaybettim) dilimin döndüğü ve gücümün yettiği kadar çeşitli vesilelerle ve değişik yöntemlerle sigara konusunu anlatmaya gayret ediyorum. Öncelikle bu konuda gerekeni önce ben yapıyorum, örnek oluyorum. Koruyucu hekimliğe inanıyor ve önem veriyorum. Benim için bir hasta ve bir kişi ile bu konuda zaman ayırıp konuşmak ve mümkünse sigarayı bırakmaya ikna etmek, akciğer kanseri ameliyatları için harcadığım vakitten daha önemli ve değerlidir. Hastalar ve halk bu konuda üzerine düşeni yapsın varsın hasta sayımız azalsın, maddi yönden (vaka sayısı azaldığı için) zarar edelim, dert etmem aksine sevinirim. Bu sunumu 4 yıl önce bir dakikalık hazırlamıştım, 31 Mayıs 2024 Dünya Tütünsüzlük (yani tütünü terk etme, bırakma) Günü vesilesiyle tekrar gözden geçirip güncelleştirip olgunlaştırıp zenginleştirdim. Umarım içmeyenler aynen devam ederler, içenler de bir an önce tütün ve mamüllerinden uzaklaşırlar. Herkese tütünsüz, sigarasız sağlıklı günler diliyorum. 

NOT: Sunumumu beğenip faydalı buldu iseniz, lütfen kendi sosyal platformlarınızda duyurur paylaşırsanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler

30.05.2024 / Prof. Dr. İrfan Yalçınkaya


22 Mayıs 2024 Çarşamba

SPONTAN PNÖMOTORAKS - PROF. DR. İRFAN YALÇINKAYA

Merhaba. Göğüs Cerrahisi Uzmanlık Dalı'nın uğraş alanlarından ve acillerinden biri olan “Spontan Pnömotoraks” konusu şu ana değin hazırlamış olduğum 7. ders (seminer) oldu. Bu dersimi de hem stajyerler hem de asistan ve uzmanlar için hazırlamaya çalıştım. Mümkün olduğunca kısa ve öz tutmaya çalıştım, her zamanki gibi yaklaşık 40 dakikaya sığdırdım.

Yıl sonuna kadar sunum sayısını 20’ye kadar çıkarmayı planlıyorum. Böylece bir nevi tek kişilik de olsa senede bir gün değil her daim (7/24) bir “Göğüs Cerrahisi Okulu” gibi olacak.

Bu sunumumu Göğüs Cerrahisi Camia’sında ‘hocaların hocası’ isimlerden biri olan ve on yıl önce aramızdan ayrılan değerli hocamız merhum Dr. Güven Çetin anısına ithaf ediyorum.

İlginiz, katkınız ve başka meslektaşlarınız ile paylaşımınız için şimdiden teşekkür ederim.

22.05.2024 / Prof. Dr. İrfan Yalçınkaya



7 Mayıs 2024 Salı

AKCİĞER HİDATİK KİSTİ - PROF. DR. İRFAN YALÇINKAYA

AKCİĞER HİDATİK KİSTİ

Merhaba. Şimdi de Göğüs Cerrahisi Uzmanlık Dalı'nın uğraş alanlarından biri olan “Akciğer Hidatik Kisti” konusunu hazırladım. Bu konuda da bugüne kadar edindiğim bilgi ve tecrübemi, arşivimdeki dokümanları da kullanarak derse (seminere) yansıtmaya çalıştım. Konu hakkında Türkçe’deki tek kaynak kitabın editörlüğünü yapmış biri olarak, ülkemizde VATS uygulamasını akciğer hidatik kist vakalarında da uygulama fikrini ortaya atan ve Süreyyapaşa Göğüs Cerrahisi Kliniği’nde başlatan kişi olduğumu da hatırlatayım. Bu dersimi de hem stajyerler hem de asistan ve uzmanlar için hazırladım, mümkün olduğunca kısa ve öz tutmaya çalıştım, her zamanki gibi yaklaşık 40 dakikaya sığdırdım. Umarım faydalı olur. Bu sunumumu Filistin Gazze’de Soykırım sırasında şehit edilen meslektaşımız Op. Dr. Adnan El-Berş’in aziz hatırasına ithaf ediyorum.

07.05.2024 / Prof. Dr. İrfan Yalçınkaya



4 Mayıs 2024 Cumartesi

KONGRE VE TOPLANTI DÖNEMİMİN BİLANÇOSU

KONGRE VE TOPLANTI DÖNEMİMİN BİLANÇOSU

 

İlk katıldığım kongre: Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği XXI. Ulusal Kongresi, Kuşadası, 24-28.10.1993 (4. yıl asistanı idim, katılım hikayesini 1 no’lu kaynaktan okuyabilirsiniz). (1)

 

Son katıldığım kongre: II. Uluslararası Ahi Evran Tıp & Sağlık Bilimleri Kongresi, “Geleneksel Tamamlayıcı ve Bütünleyici Tıp”, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Kongre Kültür Merkezi, Kırşehir, 17-19.11.2022 (Kendi imkanlarımla katıldım, kongre katılım ücretini Van Tıp’lı Dekan ricam üzerine almadı, yol masraflarını kendim karşıladım ve Kırşehir’de dostlarda kaldım, güzelce ağırlandım). (2)

 

29 Yıllık süre içerisinde toplam 90 Bilimsel Aktivite’ye katıldım. Bunların 50’si kongre, 16’sı toplantı & sempozyum ve 24’ü de kurs ve diğer etkinliklerdi. (3) Yurtdışı katıldığım tek kongre 2012 yılındaki Essen Almanya’daki ESTS kongresidir.

 

Halihazırda hiçbir Göğüs Hastalıkları Derneği’ne üye değilim. En son geçen yıl Göğüs Cerrahisi Derneği(TGCD)’nden de gördüğüm lüzum üzerine istifa ettim. (4)

 

2021 TGCD kongresine katılmış, son gün son konuşmamı yapmış(ım), bilahare de en son 2022 yılı Mart ayında ASYOD’un UASK kongresi için lütfen davet almış ve eş başkanlardan biri olarak oturmuştum. (5)

 

2023 yılında hiçbir kongre ve toplantıya davet almadım ve katılmadım. Hiçbir derneğe üye değilken, onca şey yaşanmış ve de dernekler & kongreler konusunda onca yazı yazmışken, bundan sonra herhangi bir kongre ve toplantıya çağrılacağımı zannetmiyorum, doğrusu bir beklenti içinde de değilim. (6)

 

Zira artık derneklerde bulunmaktan, örselenip incitilmekten, dışlanmaktan, bilimsel ve sosyal açıdan bana fazla bir şey katmayan kongre ve toplantılara katılmaktan usandım, yoruldum, gına geldi. Artık göğüs hastalıkları ve cerrahisi camiasında bazı yüzleri görmek, iki kelam dahi etmek istemiyorum. Birbirinin benzeri, kopyası, tekrarı olan kongre ve toplantıların bu saatten sonra bilimsel ve akademik yönden bana kayda değer bir şey katacağını düşünmüyorum. Her dernek ve kongrede üç aşağı beş yukarı benzer konular dön dolaş tekrarlanıp duruyor, benzer isimler ortalıkta arzı endam ediyor. İlaç ve medikal firmaların ‘koşulsuz eğitim desteği!’ cafcaflı, yaldızlı lafı altında ve finansörlüğünde-sponsorluğunda düzenlenen ve daha çok bedava tatil ve seyahati andıran bilimsel görünümlü kongre, sempozyum, okul ve buluşmalara katılmak bende iyice bıkkınlık ve rahatsızlık oluşturdu. Halkın (SGK’nın) parası ile bu tür etkinliklerin yapılmasına itirazım var artık. Geçmişte olanlar için üzgünüm, hoş görülsün lütfen, Allah affetsin.

 

Acısıyla tatlısıyla, günahı sevabıyla, anıları ve fotoğraflarıyla dernek, kongre ve toplantı dönemi benim için ve benim açımdan kapandı. Belki katılımcıların parasını kendi ceplerinden ödediği ve kamu kurum ve kuruluşlarında yapılacak mütevazi ve gerçekten bilimsel, akademik, ehliyet ve liyakata yaraşır-yakışır bilimsel etkinlikler olursa o zaman katılımı düşünebilirim. Bunun dışında buraya kadar ve bu kadar.

 

04.05.2024 / Prof. Dr. İrfan Yalçınkaya

 

Kaynaklar:

 

1.   TÜSAD Hikayem, https://profdrirfanyalcinkaya.blogspot.com/2021/09/tusad-hikayem.html

2.   https://www.youtube.com/watch?v=hZINUc2Ovcc

3.   Bilimsel Yayın ve Çalışma Listem - 2024 – Prof. Dr. İrfan Yalçınkaya, https://profdrirfanyalcinkaya.blogspot.com/2020/06/bilimsel-yayin-ve-calisma-listem-2020.html

4.   Türk Göğüs Cerrahisi Derneği Üyeliğimin Çeyrek Yüzyılının Değerlendirilmesi ve İstifa Sürecimin Öyküsü, https://profdrirfanyalcinkaya.blogspot.com/2023/10/turk-gogus-cerrahisi-dernegi-uyeligimin.html

5.   ASYOD’la On Yıl, https://profdrirfanyalcinkaya.blogspot.com/2022/11/asyodla-on-yil.html

6.   Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanlık Dernekleri İle İlgili Yazılarımın Listesi, İki Not ve Son Sözüm, https://profdrirfanyalcinkaya.blogspot.com/2024/02/gogus-hastaliklari-ve-cerrahisi.html




"SPONTAN PNÖMOTORAKSTA PROFİLAKTİK CERRAHİ" KONULU ÇALIŞMAMIZ YAYINLANDI

Uzun zamandır üzerinde çalıştığımız "Spontan Pnömotoraksta Profilaktik Cerrahi" konulu çalışmamız dün itibari ile "Türkiye Kl...