9 Eylül 2020 Çarşamba

GÖĞÜS CERRAHİSİ STAJI SORU HAZİNESİ - PROF. DR. İRFAN YALÇINKAYA

Merhaba;

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 7 yıl, Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) İstanbul Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, Göğüs Cerrahisi Kliniği ile İstanbul Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin ortaklaşa yaptığı stajda 9 yıl olmak üzere toplam 16 yıldır Tıp Fakültesi 4. veya 5. Dönem stajyerlerinin eğitim işi ile bizzat ve bilfiil uğraştım, sorumluluğunu üstlendim.

SBÜ kadrosunda olduğum için son 3 yıldır da Hamidiye Tıp Fakültesi 5. sınıf öğrencilerine her stajda tek ders (özofagus) anlattım. Bu yıl yani 2022-2023 döneminde ise Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi stajında iki ders vermeye başladım.

Yeni uzman (Yardımcı Doçent) olarak Van Tıp Fakültesi’nde heyecanım vardı ama hiç eğitim tecrübem yoktu. Zaman içinde, yıllar geçtikçe işi, işin içinde deneme yanılma yöntemi ile öğrendim. Ben stajyerleri yetiştirirken, onlar da benim eğitici olarak yetişmeme vesile oldular.

Van’da iken kendi videokameramla amatörce çektiğim ameliyat videolarını staj sırasında öğrencilere izlettim, zira staj sırasında ameliyat seyretmeleri yeterli değildi ve o yıllarda Youtube da yoktu. 1980’li yıllarda Ankara Tıp Fakültesi’nde iken Göğüs Cerrahisi stajına ait ne bir kitabımız ne de basılı ders notlarımız vardı. Derslerde iyi not tutan öğrenci arkadaşların notlarının fotokopisi ile idare ediyorduk. 2002 yılında Van Tıp Göğüs Cerrahisi ekibi olarak staj notlarını hazırlayıp üniversite matbaasında bastırdık ve stajyerlere ücretsiz dağıttık. Bu basılı notların sonuna da 25 soruluk iki adet deneme sınavı eklemiştim.

Süreyyapaşa Göğüs Cerrahisi Kliniği (SGCK)’ne başladıktan sonra staj eğitimi olmadı. Sadece Marmara Tıp, Pendik’deki yeni yerine taşınırken Prof. Dr. Mustafa Yüksel’in talebi üzerine bir yıl boyunca stajyerlere başasistan bir arkadaşımız ile bir günlük (yarım gün ameliyathane, yarım gün teorik) staj programı düzenledim. Derken 2011 Haziran başında Başhekimlik görevini üstlendiğim günün ertesi, Prof. Dr. Sina Ercan aradı, stajı SGCK’nde yapıp yapamayacağımızı sordu. Ben de severek kabul ettim. Hep söyledim, yine ikrar edeyim. Staj teklifi, başhekimlik teklifinden bile daha önemli ve güzeldi, beni daha çok sevindirmişti.

Dokuz yıl boyunca bütün imkân, emek ve tecrübemi ortaya koydum. Staj sorumlusu olarak SGCK’nde heyecanlı, istekli, dersine emek & sevgisini katmış, motivasyonu yüksek geniş bir eğitim kadrosu oluşturdum. Stajyerler için tam donanımlı müstakil klinik, her yıl yeniden revize edilen ve güncellenen, zengin içerikli staj programı (giriş dersi gibi orijinal ders ve pratikler) yaptım. Stajyerlere anlatılan tüm dersleri, geçmiş yıllardaki sınav sorularını ve ilave olarak staj için gerekli olan tüm dokümanları dijital ortamda stajyerlere her yıl takdim ettim. Hatta stajyerler daha staja başlamadan onlara bilgilendirici e-posta gönderdim ve staja adım attıklarından itibaren, staj boyunca ve yazılı & sözlü sınav boyunca dahi süren eğitim ortamı oluşturdum. Stajı diğer ve benzer stajlardan farklı kılmak için elimden geldiğince, gücüm yettiğince çaba sarfettim. Yazılı sınavları bizzat hazırlayıp yazılı sorular vermeden yalnızca cevap kağıdı vererek slaytlarla projeksiyon perdesinden sunarak espri bir yana çevreye duyarlı sınavlar yaptım. Sınav birincisine hediye verip sınav ekibiyle ayrı fotoğraf çekinip başarıyı özendirmek ve stajyerleri motive etmeye çalıştım. Her staj sonunda toplu fotoğraf çekinip bu fotoları SGCK sosyal medya ortamında duyurdum.

Ve SGCK & Yeditepe Tıp Göğüs Cerrahisi Stajı’nın 10. Yılında bütün bu dersleri (bana ait olanları) ve soru hazinesini (benim anlattığım derslere ait ve de başka konularda da hazırlamış olduğum soruları) bu ülkedeki bütün Göğüs Cerrahisi Stajyerlerinin istifadesine sunmak istedim. Derslerimi (3 Ders) daha önce Youtube’a yüklemiştim. 2023 yılı içerisinde de bu üç dersi yeniden gözden geçirip güncelledim.

Göğüs Cerrahisi’ne Giriş 2023

https://www.youtube.com/watch?v=YmLzMRh-Lss&t=36s

Diyafram Hastalıkları ve Cerrahi Tedavisi 2023

https://www.youtube.com/watch?v=-4AiGfISI5M

Özofagus Hastalıkları ve Cerrahisi 2023

https://www.youtube.com/watch?v=ti88Nrh6qNs&t=502s

Göğüs Cerrahisi Stajı Soru Hazinesi çalışmasında soruları da bu ders konularına göre sınıflandırdım. Stajyerlerden tek ricam dersleri dinledikten sonra konu ile ilgili sorulara bakıp cevaplamalarıdır. Cevapları bilerek vermedim zira cevapların ezberlenmesini istemiyorum. Sözlü sınavlarda her stajyere benim radyografi arşivimden bir röntgenogram ya da BT kesitleri soruyorduk. Fakat bir sınavdan sonra öğrencilerin unutup bıraktığı bir kağıda baktığımda birbirlerine bütün radyografilerdeki tanıların liste halinde ne olduklarını yazıp aktardıklarını fark ettik ve radyografileri sormayı bırakıp onları stajyerlere verip yeni film arşivi oluşturduk. Soru hazırlamak çok zordur, TUS’da bile onca titizlik ve profesyonelliğe rağmen her yıl iptal edilen sorular vardır. Sorularla ilgili bir yazım ya da bilgi hatasını gördüğünüz takdirde bana e-posta ile iletmenizi rica ederim, böylece düzeltme imkânım olur. Sorular, bir konunun iyi anlaşılıp anlaşılmadığını görmek ve o konuda önemli noktaların vurgulanıp altının çizilmesi bakımından önemlidir. Öğrenmenin yollarından biri de soru sormak olduğu gibi soru çözmektir. Fakat soru ve cevap ezberleme yerine konunun anlaşılması dana önemlidir. Soruları 16 yıl içinde oluşan arşivimi gözden geçirerek hazırlamaya çalıştım. Sorulara son bir kez çeki düzen vermek oldukça zamanımı aldı ama bu gayrete değeceğini düşünüyorum. Bu çalışmayı derslerimin yayınını tamamlayan bir şey olarak görüyorum. Bu vesile ile kafamda mevcut olan TUS sınavında çıkan ve Göğüs Cerrahisini doğrudan ya da dolaylı olarak ilgilendiren son 12 yılın sorularını da bulup çıkardım ve düzenledim.

Göğüs Cerrahisi Stajyer Soru Hazinesi’nde zaman içinde kendi hazırladığım sorulardan seçtiğim 183, yeni hazırladığım (06.10.2022) 21 soru (toplam 204 soru) ve son 13 yılda TUS sınavlarında sorulan 105 soru olmak üzere toplam 309 soru mevcuttur. Aslında bana sorarsanız bir staj sonu yazılı sınavı öyle olmalı ki, stajyerler önlerinde ders notlarını ve her türlü kitabı bulundurabilmeliler ve birbirlerinden yardım alma!? dışında kopya serbest olmalı!?. Ezber sorusu olmamalı, hepsi konuyu anlamaya yönelik analiz ve vaka soruları olmalı (ki radyografi ve vaka sorularının tamamı benim arşivime aittir). Stajyerlere her stajda dediğim gibi stajdan azami faydalanmaya bakın, bilgi ve tecrübe heybenizi doldurabildiğiniz kadar doldurmaya çalışın. Ve hepsi de aynı zamanda birer öğrenci olan öğretmenlerinizi, hocalarınızı zorlayın, rahat bırakmayın, sorularla bunaltın, onları tabiri caizse sağın, almanız gerekeni alın. Zira herkes bir şekilde çok özel bir durum olmadıkça stajı geçecek, fakülteyi bitirecek. Ve hepimizi poliklinikte, klinikte, laboratuarda, ameliyathanede, acil serviste ve elbette hayatın içinde asıl sınav, gerçek sınav bekliyor. Ne mutlu bu sınavı yüz akıyla ve hakkıyla verebilenlere.

ÖNEMLİ NOT: Göğüs Cerrahisi Stajlarında hazırlayıp sorduğum sorular arasından seçtiğim 204 sorunun ve son 13 yıl TUS’larında göğüs cerrahisi ile ilgili sorulmuş olan 105 soru ile birlikte toplam 309 soruyu 09.09.2020 tarihinde herkesin erişimine açmış ve zaman içinde güncellemiştim. Bugüne kadar gerek stajyerlerimizin gerekse e-posta ile soruların cevaplarını isteyenlere olumsuz yanıt vermiştim. Nedeni de kolaycılığa ve ezberciliğe yol açmamaktı. İstedim ki stajyer ya da asistanlar önce anlattığım derslerimi dinlesinler, slaytlarımı incelesinler, yine erişime açtığım derslerimin videolarını izlesinler (https://profdrirfanyalcinkaya.blogspot.com/2020/08/gogus-cerrahisi-staj-derslerim-uc-ders.html ), staj sonuna kadar edindikleri bilgileri yoklamak ve eksiklerini gidermek ve de staj sonu sınav için sorulara baksınlardı. Şu ana kadar derslerimin üçünün videosu toplam 2887 kez izlenirken sorulara toplam 2138 kez bakılmış. Amacımın hasıl olduğunu düşünüyorum ve soruların sonuna kendi cevaplarınızı doğru cevaplarla karşılaştırabilmeniz için cevap anahtarını koyuyorum. Bu kararımı gözden geçirip değiştirmemde son bir haftada bir stajyer ve bir asistanın benden cevapları rica etmesi etkili oldu. Sizden istirhamım, soruları üç dersimin videosunu izledikten sonra (ki staja başlarken ilk ders videosu olarak “Göğüs Cerrahisi’ne Giriş” dersimi özellikle izlemenizi tavsiye ederim. Benzeri olmayan bu dersimin yanında diyafram ve özofagus hastalıkları derslerim de özel ve önemlidir) ve elbette staj sonundaki sınavdan önce cevaplamanız ve sonrasında da sonda verilen cevaplarla kontrol edip yanlış ve eksik bilgilerinizi tamamlamanızdır. Soru çözmek elbette bir öğrenme metodudur ama en sağlıklı öğrenme metodu, hocalarınızın anlattıkları dersleri can kulağı ile dinleyip dersi derste öğrenmeniz, varsa kliniğinizin yoksa internette rahatlıkla bulabileceğiniz bir staj ders kitabı ya da notlarını baştan sona bir kez okumanız çok önemlidir.  Soruların cevaplarını hazırlarken son bir kez daha soruları gözden geçirip eksik ve yanlışlarımı düzeltme fırsatı buldum, bunun için bu günümü bu işe ayırdım. Sizlerden ricam sorular ve cevaplarla ilgili aklınıza takılan ya da saptadığınız eksik veya hata varsa bana bildirmenizdir. Umarım bu çabam boşa gitmez, sizlere faydalı ve hayırlı olur.

05.10.2023 / Prof. Dr. İrfan Yalçınkaya



GÖĞÜS CERRAHİSİ STAJI SORU HAZİNESİ – PROF. DR. İRFAN YALÇINKAYA

 

GÖĞÜS CERRAHİSİ’NE GİRİŞ

 

1.      Sanatoryum, uzun dönemli tedavi gerektiren hastalıklara sahip, özellikle hangi hastaların iyileştirilmesi için kurulmuş bir sağlık kuruluşudur?

 

a)      Lepra

b)      Sıtma

c)      Tüberküloz

d)     Kanser

e)      KOAH

 

2.      Ülkemizde açılmış aşağıda isimleri sayılan sanatoryumlardan hangisi kapatılmıştır?

 

a)      İstanbul Süreyyapaşa

b)      Ankara Atatürk

c)      İzmir Dr. Suat Seren

d)     İstanbul Heybeliada

e)      İstanbul Yedikule

 

3.      Göğüs boşluğunda bulunan aşağıdaki yapılardan hangisinin hem boyun hem de abdominal kısmı mevcuttur?

 

a)      Trakea

b)      Aort

c)      Diyafram

d)     Özofagus

e)      Plevra

 

4.      Aşağıdaki hastalıklara maruz hastalardan hangisi istisnalar dışında genelde ilk başvurusunu bir göğüs cerrahisi uzmanına yapmaz?

 

a)      Hiperhidrozis

b)      Pektus ekskavatum

c)      Göğüs travması

d)     Akciğer ameliyatı geçirmiş hasta

e)      Akciğerde nodül

 

5.      Hangi hastalık, temel / koruyucu sağlık hizmetleri yeterli olsa ve kültürel / sosyoekonomik şartlar düzeltilse dahi azaltılıp / önlenemeyebilir?

 

a)      Bronşektazi

b)      Tüberküloz

c)      Akciğer hidatik kisti

d)     Spontan pnömotoraks

e)      Akciğer kanseri

 

6.      ‘Cerrahiyet’ul Haniyye’ adlı kitap hangi hekime aittir?

 

a)      İbn-i Sina

b)      İbn-i Nefs

c)      Sabuncuoğlu Şerefeddin

d)     Ebubekir Razi

e)      Cemil Topuzlu Paşa

 

7.      Göğüs Cerrahisi’nin kapsamına hangi organ / yapı’nın hastalıkları dahil değildir?

 

a)      Mediyasten

b)      Trakea

c)      Kalp

d)     Diyafram

e)      Özofagus

 

8.      Hangi ilke “Hipokrat Yemini”nde yer almamasına rağmen, günümüzde diğerleri kadar önem kazanmıştır?

 

a)      Hak ve yetkileri kötüye kullanmayacağıma

b)      Hocalarıma ve meslekdaşlarıma saygı göstereceğime

c)      Paranın, kar hırsının, performans kaygısının hastaya yaklaşımda, karar vermede etkili olmayacağına

d)     İnsan hayatına mutlak surette saygı göstereceğime

e)      Din, milliyet, cinsiyet, ırk ve parti farklarının görevimle vicdanım arasına girmesine izin vermeyeceğime

 

9.      Göğüs Cerrahisi’nin özelliklerine dair bilgilerden hangisi yanlıştır?

 

a)      Tanıya yönelik işlemler basitten ileri, ucuzdan pahalıya, noninvazivden invaziv yöntemlere doğru bir sıralama (algoritma) izlemelidir.

b)      Yalnız sigara içiminin önlenmesi bile birçok akciğer hastalığını önemli ölçüde azaltır.

c)      Göğüs hastalıklarının birçoğu kronik hastalık olduğundan tedavisi zor ve zaman alıcıdır.

d)     Toraks travması, Masif hemoptizi, Spontan pnömotoraks ve Trakeobronşial ve özofageal yabancı cisimler olmak üzere başlıca dört acil hastalığı mevcuttur.

e)      Trakea ve diyafram hastalıkları göğüs cerrahisi hastalıklarının neredeyse 2/3’ünü teşkil eder.

 

10.  Aşağıdakilerden hangisi Göğüs Hastalıkları’nın tanısında günümüzde önemini hemen hemen tümüyle yitirmiştir?

 

a) İnspeksiyon

b) Palpasyon

c) Perküsyon

d) Oskültasyon

e) Anamnez

 

11.  Göğüs Cerrahisinin ilgi alanında olup da Göğüs Hastalıkları’na hemen hiç başvurmayan hasta grubu hangisidir?

 

a)      Trakeobronşiyal yabancı cisim

b)      Özofagus leiomyomu

c)      Hiperhidrozis

d)     Göğüs deformitesi

e)      Nörojenik tümör

 

12.  Hangi şıktaki tedbir, diğer tüm hastalıklar gibi göğüs hastalıkları ve cerrahisine ait hastalıkların da azaltılması/önlenmesinde daha az etkilidir?

 

a)      Temel sağlık hizmetlerinin bütün toplumu kapsayacak şekilde düzenlenmesi

b)      Eğitim yoluyla halkın sağlık bilincinin geliştirilmesi

c)      Ülkenin içinde bulunduğu sosyoekonomik koşulların düzeltilmesi 

d)     Tıp fakültelerinin sayı ve kontenjanlarının arttırılması, çok yatak kapasiteli dev hastanelerin yapılması

e)      Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelenmesi ve gereken önemin verilmesi

 

13.  Göğüs Cerrahisi, spesifik bir branş olduğundan genelde diğer branşların değerlendirmesinden sonra hastaların başvurduğu bir branştır. Hangi hastalıkta göğüs cerrahisi polikliniğine doğrudan müracaat söz konusu olabilir?

 

a)      Hiyatal herni

b)      Kolorektal kanserin akciğere metastazı

c)      Torasik outlet sendromu

d)     Myastenia gravis

e)      Göğüs deformitesi

 

14.  Göğüs Cerrahisi’nin aşağıdakilerden hangi branşla, hasta alışverişi ya da ortak cerrahi girişimi yok denecek kadar azdır?

 

a)      Nöroloji

b)      Gastroenteroloji

c)      Pediyatrik Cerrahi

d)     Genel Cerrahi

e)      Üroloji

 

15.  Göğüs Cerrahisi’nin özelliklerine dair ifadelerden hangisi yanlıştır?

 

a)      Meme, göğüs duvarı üzerinde yer almasına rağmen hastalıkları genel cerrahinin kapsamına girer.

b)      Standart akciğer grafisi rutindir. Radyolojik incelemenin ilk basamağıdır. Anamnez ve fizik muayene şarttır fakat yanılmak mümkündür, o nedenle değerlendirme için önemlidir.

c)      Tüberküloz, ampiyem, akciğer hidatik kisti, bronşektazi,  akciğer kanseri, KOAH başta olmak üzere birçok hastalık tamamen veya büyük ölçüde önlenebilir.

d)     Teşhis için cerrahi yöntemlere gereksinme olabildiği gibi, çoğu zaman teşhis ve tedavi birlikte gerçekleştirilir.

e)      Polikliniğe akciğer kanseri dışında doğrudan müracaat eden hasta sayısı yok denecek kadar azdır.

 

16.  Göğüs travmasında hangi organ /yapı’nın patolojilerinin tanısında fizik muayenenin yeri daha fazladır?

 

a)      Diyafram

b)      Trakeobronşiyal ağaç

c)      Göğüs duvarı

d)     Özofagus

e)      Akciğer

 

17.  Aşağıdakilerden hangisi Youtube kanalımda hazırlayıp yayınladığım ve Atatürk Sanatoryumu’na ait olan belgesel dokümanter çalışmalardan biri değildir?

 

a)     Dr. Güven Çetin Belgeseli

b)    ‘Op. Dr. H. Yaşar Erol’ Anısına

c)     ‘Prof. Dr. Ş. Tuba Liman’ Anısına

d)    Ankara Atatürk Sanatoryumu Göğüs Cerrahisi Kliniği Hekimlerinden Yitirdiklerimizin Ardından

e)     Türkiye’de Göğüs Cerrahisi’nde Aramızdan Ayrılan Hekimlerin Anısına 


18.  Göğüs Cerrahisi’nin hastalıkları ile uğraştığı aşağıdaki yapılardan hangisi sistem yönünden diğerlerinden farklıdır?

 

a)      Trakea

b)      Diyafram

c)      Akciğer

d)     Özofagus

e)      Plevra

 

19.  Osmanlı’dan Cumhuriyet’e uzanan süreçte, tıp eğitiminin gelişmesinde büyük katkıları olan, kitap (observationes medicales) ve makalelerinde göğüs cerrahisi ile ilgili girişimleri de ele alan ve İstanbul belediye başkanlığı görevinde de bulunmuş hekimimizin adı nedir?

 

a)      Cemil Topuzlu Paşa

b)      İbn-i Sina

c)      Siyami Ersek

d)     Sabuncuoğlu Şerefeddin

e)      Rudolphe Nissen

 

20.  Süreyyapaşa Hastanesi ve Süreyyapaşa Göğüs Cerrahisi Kliniği (SGCK) ile ilgili bilgilerden hangisi yanlıştır?

 

a)      Hastane ismini, sağlık kurumu olması amacıyla sınırları içinde yer aldığı araziyi vakfeden Süreyya İlmen Paşa’dan almıştır.

b)      Ülkemizdeki üç büyük şehirdeki dört büyük göğüs hastalıkları hastanesinden biridir.

c)      SGCK, Türkiye’de Göğüs Cerrahisi alanında ameliyat sayısı açısından ilk sıralarda yer almaktadır.

d)     Türkiye’de “ilk başarılı akciğer nakli” Süreyyapaşa Hastanesi’nde yapılmıştır.

e)      İstanbul’un Maltepe ilçesi sınırları içerisinde genel bir eğitim ve araştırma hastanesi olup, “akciğer’e dair herşey” uğraş alanı içerisindedir.

 

21.  Hangi göğüs cerrahisi patolojisinde hastanın meslek, madde bağımlılığı ve yaşadığı yerin tanıda fazla önemi yoktur?

 

a)      Özofagus kanseri

b)      Malign mezotelyoma

c)      Akciğer kanseri

d)     Akciğer hidatik kisti

e)      Diyafram evantrasyonu

 

22.  Tarihimizde yer alan aşağıda isimlerden hangisinin, göğüs cerrahisinin gelişiminde tıbbi açıdan katkısı yoktur?

 

a)      Rudolphe Nissen

b)      Sabuncuoğlu Şerefeddin

c)      Prof. Dr. Siyami Ersek

d)     Cemil Topuzlu Paşa

e)      Süreyya İlmen Paşa


23. Hangi mesleki anı kitabı, Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Dalı uzmanlarından birine ait değildir?

 

a)     80 Yıllık Hatıralarım – Opr. Dr. Cemil Topuzlu

b)    Bu Doktoru Rehin Alalım – Prof. Dr. Yusuf İzzettin Barış

c)     İki Nefes Arasında – Prof. Dr. Hasan Fevzi Batırel

d)    Benim Yolum – Prof. Dr. İrfan Yalçınkaya

e)     Doktor Ne Yaşar Ne Yaşamaz – Prof. Dr. Şaban Şimşek



DİYAFRAM HASTALIKLARI VE CERRAHİSİ

 

1.      Morgagni hernisinde günümüzde özellikle tercih edilen cerrahi yaklaşım hangisidir?

 

a)      Torakotomi

b)      Torakoskopi

c)      Laparotomi

d)     Laparoskopi

e)      Torakoabdominal kesi

 

2.      Diyaframa cerrahi yaklaşımda aşağıdaki yollardan hangisi kullanılmaz?

 

a)      Frenotomi

b)      Torakotomi

c)      Torakoskopi

d)     Laparotomi

e)      Laparoskopi

 

3.      Diyafram hernilerinin hangisinde tanı ve değerlendirme için fleksibl özofagogastroskopi de yapılır?

 

a)      Morgagni hernisi

b)      Bochdalek hernisi

c)      Travmatik diyafram hernisi

d)     Paraöozofageal herni

e)      Hiçbiri

 

4.      Diyafram paralizisine yol açabilen hangi patolojide diyaframa pil yerleştirilmesi uygulanması endikasyonu olabilir?

 

a)      Akciğer kanseri

b)      Malign timoma

c)      Koroner by-pass

d)     Cerrahi girişim

e)      Amyotrofik lateral skleroz

 

5.      Diyaframa ait patolojilerin diyaframa komşu yapılara ait patolojilerden ayırt edilebilmesi için ayırıcı tanıda hangi yöntem diğerlerine göre fazla faydalı olmaz?

 

a)      Toraks BT

b)      Toraks MR

c)      Fluoroskopi

d)     Video yardımlı torakoskopi

e)      Video yardımlı laparoskopi

 

6.      Aşağıdaki diyafram patolojilerinden hangisinde cerrahi endikasyon olmayabilir?

 

a)      Diyaframın benign tümörü

b)      Diyaframın malign tümörü

c)      Mezankimal tümörün diyafram tutulumu

d)     Akciğer kanserinin diyafram invazyonu

e)      Diyafram evantrasyonu

 

7.      Diyafram evantrasyonu ile karışma ihtimali olmayan hastalık hangisidir?

 

a)      Travmatik diyafram rüptürü

b)      Perikardiyal kist

c)      Timolipom

d)     Ankiste plevral sıvı

e)      Sliding herni

 

8.      Diyaframa ait cerrahi terimlerden hangisi yanlıştır?

 

a)      Diyaframın total rezeksiyonu

b)      Diyafram rekonstrüksiyonu

c)      Diyafram perforasyonu

d)     Frenorafi

e)      Frenotomi

 

9.      Diyafram plikasyonunda hem açık hem de kapalı (torakoskopik) cerrahinin avantajlarını bir arada bulunduran yöntemin adı nedir?

 

a)      Torakotomi

b)      VATS

c)      Robotik cerrahi

d)     Hibrid yöntem (Video yardımlı mini torakotomi)

e)      Laparoskopi

 

10.  Bir yıl önce koroner by-pass ameliyatı olan hastada, o zamanki preoperatif dönemde çekilen akciğer grafisi normal iken, postoperatif dönemdeki ve halihazırda çekilen filminde sağda diyafram elevasyonu mevcut. Eforla artan dispne şikayeti ile size başvuran hastada tanı ve tedavide ne düşünürsünüz?

 

a)      Diyafram paralizisi – Fundoplikasyon

b)      Diyafram paralizisi – Pil uygulaması

c)      Diyafram evantrasyonu – Plikasyon

d)     Diyafram paralizisi – Plikasyon

e)      Diyafram evantrasyonu – Bronkodilatör tedavi

 

11.  Bilgisayarlı Toraks Tomografi kesiti altta verilen hastada diyafram patolojisi ne olabilir?

 



a)      Bochdalek hernisi

b)      Morgagni hernisi

c)      Sliding herni

d)     Paraözofageal herni

e)      Mikst herni

 

12.  Trafik kazası geçiren hastaya göğüs tüpü takılıyor. Drenaj sonrası akciğer grafisi altta görülen bu hastada tanı olarak ne düşünürsünüz?

                                     


    

a)      Hemopnömotoraks

b)      Lokalize plevral efüzyon

c)      Diyafram rüptürü

d)     Trakeobronşiyal rüptür

e)      Özofagus rüptürü

 

13.  Diyafram patolojilerinden hangisine istisnai vakalar dışında abdominal yolla yaklaşılmaz?

 

a)      Morgagni hernisi

b)      Diyaframa pil uygulaması

c)      Travmatik diyafram rüptürü

d)     Hiyatal herni

e)      Diyafram evantrasyonu

 

14.  Diyafram ile ilgili bilgilerden hangisi yanlıştır?

 

a)      Muskülotendinöz bir yapıdır

b)      Anatomik fonksiyonu, göğüs ve batın boşluklarını birbirinden ayırmaktır

c)      Fizyolojik fonksiyonu, ventilasyondaki rolüdür

d)     İnspirasyonu sağlayan en önemli solunum kasıdır

e)      Sakin solunumda, akciğerlere giren toplam havanın % 40-45’i diyafram sayesinde olur

 

15.  Diyafram hernilerinden hangisi doğumsaldır?

 

a)      Paraözofageal herni

b)      Bochdalek hernisi

c)      Sliding herni

d)     Travmatik diyafram hernisi

e)      Diyafram paralizisi

 

16.  Bir yıl önce ağaçtan düşen bir hastada sağda diyafram rüptürü ve herniyasyon saptandı. Doğru tedavi yaklaşımı ne olmalıdır?

 

a)      Torakotomi

b)      Video-yardımlı torakoskopik cerrahi

c)      Laparotomi

d)     Laparoskopik cerrahi

e)      Median sternotomi

 

17.  Alttaki resimde diyafram patolojileri lokalizasyonlarına göre (x-y-z) hangi şıkta doğru sıralanmıştır?

            

 

a)      Bochdalek hernisi – Morgagni hernisi – Hiyatal herni

b)      Morgagni hernisi – Bochdalek hernisi – Hiyatal herni

c)      Morgagni hernisi – Hiyatal herni – Bochdalek hernisi

d)     Bochdalek hernisi – Hiyatal hernisi – Morgagni hernisi

e)      Hiyatal herni – Morgagni hernisi – Bochdalek hernisi

 

18.  Kırk yaşında, bilinen bir rahatsızlığı olmayan hasta apendektomi operasyonu için hazırlanmaktadır. Rutin akciğer grafisinde kardiyak gölgede genişleme görülmüştür. Toraks tomografisinde substernal bölgede omentum dokusunu andıran yağlı dokular saptanmıştır. Olası tanınız nedir?

 

a)      Morgagni hernisi

b)      Bochdalek hernisi

c)      Sliding herni

d)     Paraözofageal herni

e)      Mikst tip herni

 

19.  Pulmoner hipoplazi ile birlikte olabilen diyafram patolojisi aşağıdakilerden hangisidir?

 

a)      Morgagni hernisi

b)      Diyafram evantrasyonu

c)      Bochdalek hernisi

d)     Paraözofageal herni

e)      Diyafram tümörü

 

20.  Hangi diyafram patolojisinde kesinlikle cerrahi endikasyon vardır? 

 

a)      Sliding hiyatal herni

b)      Diyafram evantrasyonu

c)      Diyafram paralizisi

d)     Travmatik diyafram rüptürü

e)      Morgagni hernisi

 

21.  Erişkinde görülebilen diyafram patolojilerinin hangisinde video-yardımlı torakoskopi / laparoskopi kullanılmaz?

 

a)      Diyafram evantrasyonu

b)      Diyafram rüptürü

c)      Bochdalek hernisi

d)     Morgagni hernisi

e)      Sliding herni

 

22.  Diyafram patolojilerinin hangisinde patoloji daha çok sağ tarafta görülür?

 

a)      Travmatik diyafram rüptürü

b)      Bochdalek herni

c)      Morgagni hernisi

d)     Diyafram evantrasyonu

e)      Diyafram paralizisi

 

23.  Diyaframın aşağıdaki patolojilerinin hangisinde radikal cerrahide, diyaframın parsiyel veya total olarak rezeke edilmesine gerek yoktur?

 

a)      Malign mezotelyoma

b)      Akciğer kanserinde diyafram tutulumu

c)      Malign mezankimal tümörlerin diyaframa invazyonu

d)     Diyafram fibrosarkomu

e)      Diyafram evantrasyonu

 

24.  Diyaframa pil uygulaması (pacemaker) hangi hastalıkta seçilmiş uygun hastalarda uygulanmaktadır?

 

a)      Koroner by-pass cerrahisine bağlı diyafram paralizisi

b)      Akciğer kanserine bağlı diyafram paralizisi

c)      Malign timomaya bağlı diyafram paralizisi

d)     Amiyotrofik lateral skleroz

e)      Multipl skleroz

 

25.  Diyafram elevasyonunun, evantrasyon ya da paralizi olup olmadığı hangi inceleme ile rahatlıkla olarak ortaya konulur?

 

a)      Magnetik rezonans inceleme

b)      Ultrasonografi

c)      Fluoroskopi

d)     Elektromiyografi

e)      Bilgisayarlı toraks tomografisi

 

26.  Diyafram evantrasyon / paralizisi saptanan bir hastada hangi semptom / inceleme cerrahi endikasyona karar vermede en fazla etkilidir?

 

a)      Efor dispnesi

b)      Solunum fonksiyon testinde FEV1 ve FVC değerlerinin düşüklüğü

c)      Obstrüktif uyku apne sendromu

d)     Gastrointestinal şikayetler

e)      Diyafram yüksekliği

 

27.  Travmatik diyafram rüptürü düşünülen bir vakada, hangi durumda torakotomi / torakoskopi ile yaklaşım uygulanmayıp laparotomi / laparoskopi uygulanması daha uygun olur?

 

a)      Hemo ve/veya pnömotoraks eşlik ediyorsa

b)      Kronik vaka

c)      Diyafram rüptürünün sağda olması

d)     Diyafram evantrasyonu olma ihtimali varsa

e)      Abdomende kanama ihtimali varsa

 

28.  Preoperatif ve postoperatif radyografileri altta verilen hastada VATS eşliğinde mini torakotomi ile işlem uygulanmıştır. Tanı ne olabilir?

 


a) Bochdalek hernisi

b) Morgagni hernisi

c) Diyafram evantrasyonu

d) Sliding hiyatal herni

e) Paraözofageal hiyatal herni

 

29.  Preop, perop ve postop görüntüleri altta olan hastada, hangi patoloji mevcuttur?

       


a)      Diyafram rüptürü

b)      Morgagni hernisi

c)      Sliding herni

d)     Karaciğer kisti

e)      Diyafram evantrasyonu

 

30.  Hangi diyafragma hernisinde semptom olsa bile ilk planda cerrahi düşünülmez?

 

a)      Bochdalek hernisi

b)      Travmatik diyafragma hernisi

c)      Sliding herni

d)     Morgagni hernisi

e)      Paraözofageal herni


31. Diyafram rüptürüne bağlı herni düşünülen bir vakada tedavide ilk ve acil yapılacak işlem nedir?

a)  Toraks BT çekilmesi

b) Nazogastrik sonda takılması

c)  Kapalı göğüs tüpü drenajı

d) Parenteral beslenme başlanması

e)  Antibiyotik profilaksisi

 

32. Diyafram evantrasyonu tanısında özellikle sağ diyaframı hareketlerini incelemede ve diyafram kalınlığını ölçmede son yıllarda kullanılan en önemli tetkik hangisidir?

a)  BT

b) MR

c)  Floroskopi

d) USG

e)  VATS

 

33. Aşağıdaki hernilerden hangisi diyafram ile ilişkili değildir?

a)  Morgagni hernisi

b) Sliding herni

c)  Bochdalek hernisi

d) Paraözofageal herni

e)  Umbilikal herni

 

34. Laparokopik fundoplikasyon hangi hastalıkta uygulanmaz?

a)  Gastroözofageal reflü

b) Akalazya

c)  Sliding herni

d) Morgagni hernisi

e)  Paraözofageal herni

 

35. Torakoabdominal yaralanmalarda meme başının altındaki ve göbek deliği üstündeki yaralanmalarda akılda tutulması gereken patoloji aşağıdakilerden hangisidir?

a)  Karaciğer yaralanması

b) Dalak yaralanması

c)  Mide rüptürü

d) Diyafram rüptürü

e)  Kalp yaralanması

 

36. Diyaframa ait patolojilerden hangisinin tanı ve tedavisi acildir?

a)  Morgagni hernisi

b) Sliding herni

c)  Diyafram evantrasyonu

d) Paraözofageal herni

e)  Diyafram paralizi

 

37. Diyafram evantrasyonunda son yıllarda ve günümüzde en çok kullanılan cerrahi yaklaşım nedir?

a)  Torakotomi

b) Laparotomi

c)  VATS

d) Video-yardımlı laparoskopi

e)  RATS

 

38. Diyaframla ilişkili hangi yapının açıklığından herniasyon gelişebilir?

a)  VCI

b) Aort

c)  Özofagus

d) Trunkus coeliacus

e)  VCS

 

39. Plikasyon yöntemi hangi diyafram patolojisinde uygulanır?

a)  Morgagni hernisi

b) Travmatik diyafram hernisi

c)  Paraözofageal herni

d) Diyafram evantrasyonu

e)  Sliding herni

 

40. Aşağıdaki diyafram patolojilerinden hangisi  genellikle incidental (rastlantısal) saptanır?

a)  Bochdalek hernisi

b) Diyafram evantrasyonu

c)  Sliding herni

d) Paraöozofageal herni

e)  Travmatik diyafram hernisi

 

41. Uyku bozuklukları ile ilişkili olabilen diyafram patolojisi hangisidir?

a)  Sliding herni

b) Morgagni hernisi

c)  Diyafram evantrasyonu

d) Bochdalek hernisi

e)  Paraözofageal herni

 

ÖZOFAGUS HASTALIKLARI VE CERRAHİSİ

 

1.      Özofagusa ait patolojilerden hangisi hem doğumsal olabilen hem de erişkinlerde görülebilen patolojilerden değildir?

 

a)      Bronkoözofageal fistül

b)      Özofageal web

c)      Özofagus atrezisi

d)     Divertikül

e)      Striktür

 

2.      Paradoksal disfaji, kuş gagası şeklinde radyolojik görünüm ve per-oral endoskopik miyotomi hangi özofagus hastalığını akla getirir?

 

a)      Leiomyom

b)      Divertikül

c)      Kanser

d)     Akalazya

e)      Korosiv madde alımı

 

3.      Schatzki halkası, Zenker terimleri hangi özofagus patolojisini akla getirir?

 

a)      Hiyatal herni

b)      Gastroözofageal reflü

c)      Akalazya

d)     Divertikül

e)      Striktür

 

4.      Özofagus leiomyom tedavisinde istisnai durumlar dışında hangi cerrahi yöntem yer almaz?

 

a)      Endoskopik rezeksiyon

b)      VATS

c)      Robotik cerrahi

d)     Torakotomi

e)      Özofagus rezeksiyonu

 

5.      Özofagus perforasyonuna yol açabilen aşağıdaki nedenlerden hangisi etyolojide en az sıklıkla yer alır?

 

a)      Endoskopik girişim

b)      Endotrakeal tüp yerleştirilmesi

c)      Cerrahi girişim

d)     Koroziv madde alımı

e)      Künt toraks travması

 

6.      Aşağıdaki radyolojik bulgulardan hangisine özofagus perforasyonunda en az rastlanır?

 

a)      Mediastinal amfizem

b)      Mediastinal genişleme

c)      Hidropnömotoraks

d)     Hidrotoraks

e)      Pnömotoraks

 

7.      Özofagus perforasyonu gelişen vakaların tedavisinde ilk 24 saat içerisinde aşağıdaki yöntemlerden hangisinin yeri vardır?

 

a)      T-tüp drenaj

b)      Primer tamir

c)      Stent

d)     Sadece drenaj

e)      Eksklüzyon ve diversiyon

 

8.      Özofagus kanseri tanısında aşağıdaki tetkiklerden hangisi mutlaka istenmesi gerekli tetkikler arasında değildir?

 

a)      Akciğer grafisi

b)      Toraks BT

c)      PET-BT

d)     Fileksibl özofagogastroduedonoskopi

e)      Toraks MR

 

9.      Özofagusun koroziv yanıklarında tedavide ne yapılmaz?

 

a)      Hasta kusturulmaz

b)      Nazogastrik sonda önerilmez

c)      İlk değerlendirmede oral alım kesilir

d)     İlk 24 saatte özofagoskopi yapılabilir

e)      Hemen dilatasyona başlanır

 

10.  Radyolojik tanınız nedir?

 


a) Divertikül

b) Akalazya

c) Özofagus kanseri

d) Leiomyom

e) Diyafram hernisi

 

11.  Mediastende hava saptanması durumunda hangi patoloji düşünülmez?

 

a)      Özofagus rüptürü

b)      Trakeobronşiyal rüptür

c)      Diyafram rüptürü

d)     Spontan pnömomediastinum

e)      Spontan pnömotoraks

 

12.  33 yaşında, altı aydır aralıklı yutma güçlüğü var, endoskopide özofagus mukozası normal, submukozal kitleden bahsediliyor, toraks BT’si de görülen hastada olası tanınız nedir?

 


a)      Özofagus kanseri

b)      Aort anevrizması

c)      Lenfadenopati

d)     Özofagus leiomyomu

e)      Morgagni hernisi

 

13.  Radyolojik tanınız nedir? 

 


a) Divertikül

b) Akalazya

c) Özofagus kanseri

d) Leiomyom

e) Diyafram hernisi

 

14.  25 yaşında bayan hasta. Sezaryan ameliyatından iki gün sonra ateş, dispne ve huzursuzluk şikayeti dikkat çekiyor. Akciğer grafisinde sağda hidropnömotoraks saptanıyor. Öntanıda öncelikle ne düşünürsünüz?

 

a) Trakeobronşiyal rüptür

b) Katamenial pnömotoraks

c) Özofagus rüptürü

d) İyatrojenik hemopnömotoraks

e) Diyafram rüptürü

 

15.  Özofagus patolojilerine ait uygulanan ameliyat şekli hangi şıkta yanlıştır?

 

a)      Leiomyom – Enükleasyon

b)      Akalazya – Modifiye Heller (Myotomi)

c)      Divertikül – Divertikülektomi

d)     Özofagus ca – Özofajektomi

e)      Özofagus kisti – Kistotomi+Kapitonaj

 

16.  Özofagus kanserine transhiyatal (Orringer) yaklaşımda hangisi yoktur?

 

a)      Laparotomi

b)      Torakotomi

c)      Servikal kesi

d)     Özofajektomi

e)      Özofagogastrostomi

 

17.  Servikal özofagusda kanser olan bir vakada hangi işlem olmadan da cerrahi uygulanabilir?

 

a)      Torakotomi

b)      Laparotomi

c)      Servikal kesi

d)     Özofajektomi

e)      Özofagogastrostomi

 

18.  Göğüs Cerrahisinde enükleasyon hangi patolojilerde cerrahi tedavi yöntemi olarak kullanılmaz?

 

a)      Hamartom

b)      Bronkojenik kist

c)      Özofagus leiomyomu

d)     Akciğer hidatik kisti

e)      Akciğerde metastatik nodül

 

19.  Özofagus leiomyomunu özofagus kanserinden ayıran en önemli bulgu hangisidir?

 

a) Progressiv disfaji

b) Endoskopide özofagus mukozasının normal olması

c) Paradoksal disfaji

d) Hastanın Doğu Anadolu’da antik ‘İpek yolu’ dışındaki bir şehirde yaşaması

e) Sigara ve alkol kullanmak

 

20.  82 yaşında erkek hasta, Van’da oturuyor, 1 aydır epigastrik ağrı, ekşime, yanma ve yutma güçlüğü şikayeti var. Yapılan özofagoskopide kesici dişlerden itibaren 30. cm’de lümeni tama yakın kapatan, frajil, vejetan kitle saptanmış, biyopsi yapılmamış. Elinde başka bir tetkiki yok. Bundan sonraki yaklaşınız ne olmalıdır?

 

a)      Özofagus kanseri düşünür, evreleme için Toraks BT isterim.

b)      Özofagus kanseri düşünür, evreleme için PET-BT isterim.

c)      Özofagus kanseri düşünür, özofagoskopiyi tekrarlar, biyopsi yapılmasını isterim, evreleme için PET-BT isterim.

d)      Özofagus leiomyomu düşünür, özofagus endosonografisi isterim.

e)      Özofagus leiomyomu düşünür, evreleme için PET-BT isterim.

 

21.  71 yaşında bayan hasta; öksürük ve boğulma hissi mevcut; baryumlu özofagus grafisinde (altta) C7 vertebra seviyesinde özofagus posteriorunda 3x2x2 cm boyutlarında dar boyunlu cep şeklinde oluşum; endoskopide 1. darlığın proksimalinde kese şeklinde oluşum; tanı ne olabilir?

         


a)      Zenker divertikülü

b)      Parabronşiyal divertikül

c)      Epifrenik divertikül

d)     Akalazya

e)      Bronkoözofageal fistül

 

22.  Toraksın 1/3 orta kısmında lokalize olan ve aort invazyonu şüphesi olan bir özofagus kanser vakasında ilk önce hangi kesi ile yaklaşım uygulanır?

 

a)      Laparotomi

b)      Sağ torakotomi

c)      Servikal kesi

d)     Transhiyatal yaklaşım

e)      Sol torakolaparotomi

 

23.  Altta ameliyat masasında görülen hastada aşağıdaki patolojilerden hangisi nedeniyle ameliyat yapılıyor olabilir?

 


a)      Hiyatal herni

b)      Travmatik diyafram rüptürü

c)      Özofagus kanseri

d)     Özofagus leiomyomu

e)      Morgagni hernisi

 

24.  Toraksın 1/3 üst kısmında lokalize olan ve trakea invazyonu şüphesi olan bir özofagus kanser vakasında ilk önce hangi yaklaşım uygulanır?

 

a)      Laparotomi

b)      Sağ torakotomi

c)      Servikal kesi

d)     Bronkoskopi

e)      Sol torakolaparotomi

 

25.  Otuzbir yaşında erkek hasta, disfaji şikayeti mevcut, toraks BT kesiti, özofagoskopik görüntüsü ve ameliyat piyesi altta olan bu hastada hangi patolojiyi düşünürsünüz?

 


a)      Özofagus kanseri

b)      Bronkojenik kist

c)      Özofagus leiomyomu

d)     Özofagus divertikülü

e)      Nörojenik tümör

 

26.  Özofagus patolojileri ile ilgili alttaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

 

a)      Yabancı cisimleri, en sık birinci darlıkta lokalize olur

b)      Kanseri, ülkemizde en fazla eski İpek Yolu üzerindeki şehirlerde görülür

c)      Leiomyomunda, özofagoskopide mukoza sağlam gözlenir

d)     Zenker divertikülü, özofagusun servikal kısmında görülür

e)      Akalazyada, transhiyatal yolla darlık olan kısım rezeke edilir

 

27.  Özofagus kanseri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

 

a)      Özofajektomiden sonra replasman için en çok kullanılan yapı mide’dir

b)      Etyolojide predispozan faktörler arasında Barret özofagus da yer almaktadır

c)      Bazı vakalarda torakotomi ve servikal kesi ile özofagus rezeksiyonu gerçekleştirilebilir

d)     Özofajektomi sonrası anastomoz, göğüs boşluğunda ya da boyunda yapılır.

e)      İnoperabl vakalarda disfajiyi düzeltmek için genellikle stent tercih edilir

 

28.  Şikayeti bulunmayan, 39 yaşındaki erkek hastanın, fiber özofagoskopisinde 25. cm’de submukozal lezyon saptanmış olup, mukoza normal bulunmuştur. Bu hastada hangi patoloji olma ihtimali yüksektir?

 

a) Özofagus kanseri

b) Bronkojenik kist

c) Özofagus leiomyomu

d) Özofagus divertikülü

e) Nörojenik tümör

 

29.  Özofagusun en sık görülen benign tümörü hangisidir?

 

a)      Lipom

b)      Granüler hücreli tümör

c)      Adenom

d)     Leiomyom

e)      Polip

 

30.  Aşağıdakilerden hangi özofagus patolojisinde hastada semptom yoksa ameliyat pek düşünülmez?

 

a)      Traksiyon divertikülü

b)      Pulsiyon divertikülü

c)      Leiomyom

d)     Kanser

e)      Lipom

 

31.  Özofagus kanseri hangi ilimizde diğerlerine göre daha az görülür?

 

a)      Erzurum

b)      Ağrı

c)      Bitlis

d)     Van

e)      Hakkari

 

32.  7 yıl önce özofagus kanseri nedeniyle sağ torakotomi+laparotomi uygulanan hasta kontrole geldi. Sırt ve göğüs ağrısı dışında yakınması yok. Altta PA akciğer grafisi görülen hastada ne düşünürsünüz?

 

 

a)      Travmatik diyafram hernisi

b)      Sliding herni

c)      Paraözofageal herni

d)     Bu ameliyatı olmuş kişi için normal grafi

e)      Morgagni hernisi

 

33.  Özofagus kanser cerrahisi ameliyatında hangi kesi/girişim yöntemi kesinlikle kullanılmaz?

 

a)      Torakoskopi

b)      Laparoskopi

c)      Servikal kesi

d)     Laparotomi

e)      Mediyan sternotomi

 

34.  Aşağıdaki özofagus patolojilerinin hangisinde “fundoplikasyon” da uygulanır?

 

a)      Özofagus kanseri

b)      Özofagus leiomyomu

c)      Akalazya

d)     Özofagus divertikülü

e)      Bronkoözofageal fistül

 

35.  Hangi ifade akalazya hastalığı ile ilişkili değildir?

 

a)      Paradoksal disfaji

b)      Özofageal manometri

c)      Modifiye Heller

d)     Psödodivertikül

e)      Megaözofagus

 

36.   Erken evre ve orta 1/3 torasik özofagusda lokalize kanserli bir hastada biyopsi alınırken perforasyon gelişti. Bu durumda hangi yolu izlemek doğrudur?

 

a)      İlk 24 saat içerisinde özofagus rezeksiyonu uygulanır.

b)      Oral alım kesilir, geniş spektrumlu antibiyoterapi uygulanır, total parenteral beslenme başlanır, kapalı göğüs drenajı uygulanıp fistülün kapanması beklenir.

c)      İlk 24 içerisinde özofagus perforasyonu primer olarak tamir edilir.

d)     Özofageal stent takılır.

e)      Özofagoskopi yapılır ve perforasyon olan yere doku yapıştırıcı uygulanır.

 

37.  Özofagus rezeksiyonu sonrasında rekonstrüksiyon için en çok kullanılan gastrointestinal yapı aşağıdakilerden hangisidir?

 

a)      Sol kolon

b)      Sağ kolon

c)      İleum

d)     Jejunum

e)      Mide

 

38.  Aşağıdaki şehir ve ülkelerden hangisinde özofagus kanseri görülme sıklığı fazla değildir?

 

a)      İran

b)      Erzurum

c)      Japonya

d)     Adana

e)      Van

 

39.  Bilgisayarlı toraks tomografisinde özofagus bölgesinde kitle saptanan bir hastada hangi bulgu bu lezyonun benign karakterli olduğuna delil sayılabilir?

 

a)      PET tutulumunun yüksek olması

b)      Endoskopide normal mukoza

c)      Özofagus ultrasonografisinde lezyonun bütün katları içine alması

d)     Progressiv disfaji

e)      Bilgisayarlı toraks tomografisinde multipl lenfadenopatiler

 

40.  Yenidoğanda özofagus atrezisi ve trakeoözofageal fistül birlikteliğinin hangi tipi sık görülür?

 


a)      Tip A

b)      Tip B

c)      Tip C

d)     Tip D

e)      Tip E

 

41.  Özofagus yabancı cismi nedeniyle yapılan özofagoskopi sırasında hastada boyun ve göğsün üst kısmında ciltaltı amfizemi gelişiyor. İşlem öncesi akciğer grafisi normal olan hastanın işlem sonrası çekilen filminde sağda hava-sıvı seviyesi saptanıyor. Tanı nedir ve tedavi yaklaşımı ne olmalıdır?

 

a) Pnömotoraks – Kapalı göğüs drenajı

b) Perforasyon – Konservatif tedavi

c) Perforasyon – Cerrahi tamir

d) Ampiyem – Kapalı göğüs drenajı

e) Pnömotoraks – Cerrahi Tamir

 

42.  Akalazya hastalığı  ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

 

a)      Özofagusda organik darlık olması

b)      İtici peristaltizm yokluğu

c)      Yutmayla koordineli alt uç sfinkterinde reseptif relaksasyon olmaması

d)     Özofagusda hipertrofi ve dilatasyon

e)      Özofagus gövdesinde tonus kaybı

 

43.  Aşağıdaki ifadelerden hangisi akalazya ile ilgili değildir?

 

a)      Manometrik inceleme

b)      Baryumlu grafide kuş gagası görünümünde daralma

c)      Megaözofagus

d)     Miyotomi

e)      Progressiv disfaji

 

44.  Özofageal leiomyom düşünülen bir hasta için aşağıdaki ifadelerden hangisi doğru değildir?

 

a)      Tümör genellikle asemptomatiktir ve başka nedenlerle yapılan incelemelerde tesadüfen ortaya çıkar.

b)      Endoskopide, submukozal ve lümene doğru mukozayı iten oluşum saptanır ve mukoza normaldir.

c)      Torakal lokalizasyonlu leiomyomlara sol taraftan yaklaşım uygundur.

d)     Özofageal ultrason ile lezyonun özofagus duvarındaki konumu, boyutları ve yapısı hakkında bilgi edinilir.

e)      Özofagusun leiomyom ve diğer benign tümörlerinde, semptom olmasa bile cerrahi düşünülmelidir. 


45. Aşağıdakilerden hangisi özofagus patolojilerinde son yıllarda uygulamaya giren tanı ve tedavi yöntemlerinden değildir?

a)  Akalazya - Peroral Endoskopic Miyotomi (POEM)

b) Leiomyom - Submucosal Tunneling Endoscopic Resection-STER

c)  Leiomyom - Endoscopic Submucosal Excavation-ESE

d) Özofagus kanseri – VATS & RATS

e)  Akalazya & Divertikül & Kanser – Baryumlu özofagus grafisi

 

46. Özofagus striktürlerinde tedavide hangi yöntem kullanılmaz?

a)  Balon dilatasyon

b) Buji ile dilatasyon

c)  Stent

d) Cerrahi

e)  Peroral Endoskopic Miyotomi (POEM)

 

47. Aşağıdaki özofagusla ilişkili sendromlardan hangisinin tedavisinde cerrahi gerekebilir?

a)  Plummer - Vinson sendromu

b) Mallory - Weiss Sendromu

c)  Boerhaave sendromu

d) Paterson-Brown-Kelly Sendromu

e)  Sideropenik Disfaji

 

48. Perkütan Endoskopik Gastrostomi (PEG) hangi patolojide kullanılmaz?

a)  Özofagus kanserinin palyasyonunda

b) Özofago-plevral fistülde

c)  Trakeo-özofageal fistülde

d) Komadaki hastada

e)  Yabancı cisim obstrüksiyonunda

 

49. Özofagusda organik darlık olmadan disfaji oluşturan hastalık hangisidir?

a)  Kanser

b) Leiomyom

c)  Striktür

d) Akalazya

e)  Plummer - Vinson sendromu

 

50. Özofagus benign tümörlerinin tanısında ve malign tümörlerinin evrelemesinde kullanılan en önemli tetkik aşağıdakilerden hangisidir?

a)  MR

b) BT

c)  Endoskopi

d) EUS

e)  PET-BT

 

51. Özofageal stentler aşağıdaki patolojilerin hangisinde kullanılmaz?

a)  Özofagus kanserinin palyasyonu

b) Özofago-plevral fistül

c)  Trakeo-özofageal fistül

d) Özofagus striktürleri

e)  Akalazya

 

52. Aşağıdaki disfaji yapan sebeplerden hangisinin tedavisinde cerrahiye genellikle gerek yoktur?

a)  Kanser

b) Leiomyom

c)  Akalazya

d) Yabancı cisim

e)  Plummer - Vinson sendromu

 

53. Özofagus kanserinde TNM sınıflamasında M faktörünü belirlemede hangi tetkik en uygundur?

a)  EUS

b) BT

c)  PET-BT

d) MR

e)  Endoskopi

 

MUHTELİF GÖĞÜS CERRAHİSİ KONULARI

 

1.      63 yaşında erkek hastanın öksürükle kan tükürme şikayeti var. FOB’da sağ alt lob bronş ağzı tümörle tam tıkalı. PA Akciğer grafisindeki radyografik bulgu nedir?

 


a)      Diyafram evantrasyonu

b)      Atelektazi

c)      Plevral sıvı

d)     Kitle

e)      Pnömonik infiltrasyon

 

2.      Bilobektomi inferior hangi lobların rezeksiyonunu ifade eder?

 

a)      Sol üst & alt

b)      Sol linguler segment & alt

c)      Sağ üst ve alt

d)     Sağ üst ve orta

e)      Sağ alt ve orta

 

3.      64 yaşında erkek hasta. Kronik sigara içimi öyküsü mevcut. PA Akciğer grafisi görülen hastada bundan sonra ilk hangi tetkik/işlem istenmelidir?

 

 

a)      FOB

b)      BT

c)      PET-CT

d)     TTİİAB

e)      MR

 

4.      13 yaşında kız. Radyolojik olarak öntanıda öncelikle ne düşünürsünüz?

  


a)      Bronkojenik kist

b)      Hidatik kist

c)      Akciğer apsesi

d)     Akciğer kanseri

e)      Aspergilloma

 

5.      74 yaşında erkek hasta, uzun yıllar sigara içmiş, bir hafta önce ameliyat olduğunu belirtiyor, herhangi bir şikayeti yok. Bu hasta ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

 


a) Muhtemelen tanı akciğer kanseridir.

b) Sol pnömonektomi ameliyatı olmuş olabilir.

c) Postop plevral sıvı nedeniyle torasentez yapılmalıdır.

d) Uzun dönemde BPF gelişme riski olabilir.

e) Herhangi bir şey yapmaya gerek yoktur.

 

6.      Göğüs travmalı bir hastada aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

 

a)      Ciltaltında hava varsa sebep büyük olasılıkla pnömotorakstır

b)      Göğüs üst kısmında, kollarda, boyun ve yüzde siyanoz, ödem ayrıca subkonjonktival kanama travmatik asfiksiyi akla getirebilir

c)      Trakeobronşiyal ve diyafram rüptüründe, yıllar sonra bile cerrahi onarım mümkündür.

d)     Pulmoner kontüzyonda konservatif tedaviye cevap alınamazsa cerrahi düşünülmelidir.

e)      Hemo ve/veya pnömotoraks mevcudiyetinde kapalı kapalı sualtı göğüs drenajı düşünülmelidir.

 

7.      Aşağıdaki Toraks BT kesitine ve okla yapılan işleme göre seçeneklerdeki ifadelerden hangisi yanlıştır?

 


a)      İşlem BT eşliğinde TTİİAB’dir.

b)      İnvaziv bir işlemdir.

c)      Pnömoraks ve/veya hemotoraks komplikasyonu gelişebilir.

d)     Tanı oranı %100’dür.

e)      Özellikle periferik yerleşimli ve inoperabl lezyonlarda düşünülür.

 

8.      Toraks travmasına ait hangi patolojide cerrahi düşünülmez?

 

a)      Trakeobronşiyal rüptür

b)      Hemotoraks

c)      Akciğer laserasyonu

d)     Travmatik asfiksi

e)      Diyafram rüptürü

 

9.      Hangi yöntem trakeobronşiyal yabancı cisimlerin tedavisinde kullanılmaz?

 

a)      Cerrahi

b)      Rijit bronkoskopi

c)      Fiberoptik bronkoskopi

d)     Fogarty katateri

e)      Fluoroskopi

 

10.  Hangisi kot fraktürlerinin erken ya da geç komplikasyonlarından değildir?

 

a)      Pnömotoraks

b)      Şilotoraks

c)      Hemotoraks

d)     Atelektazi

e)      Pnömoni

 

11.  Alttaki akciğer filmine göre olası tanı ve tedaviniz nedir?

 


a)      Akciğer kanseri – Rezeksiyon

b)      Spontan pnömotoraks – Kapalı göğüs drenajı

c)      Spontan Pnömotoraks – VATS

d)     Mediasten tümörü – Eksizyon

e)      Bronş rüptürü - Bronkoplasti

 

12.  Anterior mediastende gözlenen en sık lezyon hangisidir?

 

a)      Enterik kist

b)      Teratojenik tümör

c)      Bochdalek hernisi

d)     Timoma

e)      Özofagus tümörü

 

13.  Hangi yabancı cisimde acil endoskopi endikasyonu yoktur?

 

a) Yabancı cismin asfiksi oluşturması

b) Trakeadaki fasulye, nohut gibi bitkisel ve su çekme özelliğine sahip yabancı cisimler

c) Boncuklu iğne gibi yabancı cisimler

d) Yabancı cismin tutulamadığı boncuk gibi künt, sferik ve ortası delik cisimler

e) Disk pilin özofagusda takılıp kalması

 

14.  Toraks travması tedavisinde yanlış olan şık hangisidir?

 

a) Kırıklarda ağrı tedavisi dışında girişimsel işlem yapılmaz.

b) Yelken göğüsde öncelikle hareketli kısım sabitlenir.

c) Açık yara varsa kapatılır.

d) Pnömotoraks varsa kapalı su altı drenajı uygulanır.

e) Hemotoraks varsa torakotomi uygulanır.

 

15.  Mediastinal lenfadenopati etyolojisinde hangisi düşünülmez?

 

a) Tüberküloz

b) Sarkoidozis

c) Behçet hastalığı

d) Akciğer kanseri

e) Lenfoma

 

16.  Travma sonucu oluşan hangi patolojide hipotansiyon, taşikardi, venöz basınç artışı ve kalp seslerinin derinden gelmesi saptanabilir?

 

a) Travmatik asfiksi

b) Trakeobronşiyal rüptür

c) Yelken göğüs

d) Kalp tamponadı

e) Açık pnömotoraks

 

17.  Yelken göğüste en çok hangi patoloji birlikte bulunabilir?

 

a)      Pulmoner kontüzyon

b)      Pulmoner laserasyon

c)      Atelektazi

d)     Pnömotoraks

e)      Travmatik asfiksi

 

18.  Sternotomi kesisi hangisinde kullanılmaz?

 

a)      Akciğer hidatik kisti

b)      Akciğer metastaz cerrahisi

c)      Özofajektomi

d)     Koroner by-pass

e)      Ön mediasten tümörü

 

19.  Akciğer kanserinde hangisi parankim koruyucudur?

 

a)      Lobektomi

b)      Pnömonektomi

c)      Ekstended pnömonektomi

d)     Bilobektomi

e)      Sleeve lobektomi

 

20.  Yarım saat önce sırttan ve boynundan bıçaklanma sonucu acil servise getirilen hastaya, çekilen akciğer grafisi sonucu hemotoraks tanısı konuldu. Kapalı göğüs drenajı uygulanan hastada ilk 1.5 saatte 2 lt hemoraji oldu. Bu durumda hastaya yaklaşım nasıl devam etmelidir?

 

a)      Kan ve sıvı replasmanı ile takibe devam edilir

b)      Kalp veya büyük damar yaralanması düşünülüp ekokardiyografi tetkiki istenir

c)      Daha ileri inceleme için BT istenir

d)     VATS uygulanır

e)      Torakotomi uygulanır

 

21.  Trakeobronşiyal ve özofageal yabancı cisimlerin tedavisi ile ilgili ifadelerden hangisi yanlıştır?

 

a)      Asfiksi durumunda Heimlich manevrası uygulanabilir

b)      Özofagusdaki disk piller ve trakeobronşiyal ağaçtaki su çekme özelliğine sahip bitkisel maddeler acilen çıkarılmalıdır

c)      Yabancı cisimlerde akciğer grafisinin normal olması yabancı cisim ihtimalini ekarte etmez

d)      Sık tekrarlayan akciğer enfeksiyonu olan çocuklarda endobronşiyal tümör, erişkinlerde ise yabancı cisim aspirasyonu akla gelmelidir

e)      Özofagus yabancı cisimlerinin tedavisinde kullanılan rijit özofagoskopinin en önemli komplikasyonu özofagus perforasyonudur

 

22.  Alttaki akciğer filmine göre tanınız nedir?

 


a)      Spontan pnömotoraks

b)      Travmatik pnömotoraks

c)      Tansiyon pnömotoraks

d)     Büllöz akciğer

e)      Diyafram rüptürü

 

23.  Video-yardımlı torakoskopik cerrahinin (VATS) hangi hastalıkta yeri yoktur?

 

a)      Özofagus leiomyomu

b)      Hiperhidrozis

c)      Akciğer hidatik kisti

d)     Gastroözofageal reflü

e)      Diyafram evantrasyonu

 

24.  Onüç yaşında bir hasta. Öksürük, iştahsızlık, zayıflama, gece terlemesi yakınması mevcut. Akciğer grafisinde solda plevral sıvı saptandı. Torasentez ile alınan sıvı eksuda vasfında. Biyokimyasal, mikrobiyolojik ve sitolojik incelemeler tanıya götürmedi. Tanıda ne düşünür ve hangi tetkiki önerirsiniz?

 

a)      Malign mezotelyoma - VATS

b)      Lenfoma - VATS

c)      Tüberküloz - VATS

d)     Akciğer kanseri – Toraks BT

e)      Nonspesifik plörit – Aralıklı takip

 

25.  Toraks BT’ye göre tanınız nedir?

 


a)      Akciğer hidatik kisti

b)      Nörojenik tümör

c)      Pulmoner sekestrasyon

d)     Akciğer ca

e)      Bronşektazi

 

26.  İş başvurusu sırasında çekilen akciğer grafisi ve BT’si altta olan hasta 29 yaşında, erkek. Öntanı ve yaklaşımınız nedir?

 


a)      Akciğer hidatik kisti – Transtorasik ince iğne aspirasyon biyopsisi

b)      Akciğer hidatik kisti - VATS

c)      Nörojenik tümör – Transtorasik iğne aspirasyon biyopsisi

d)     Nörojenik tümör - VATS

e)      Perikardiyal kist - VATS

 

27.  Mediastinal flatter hangisinde görülür?

 

a)      Hemotoraks

b)      Bronş rüptürü

c)      Atelektazi

d)     Basınçlı pnömotoraks

e)      Açık pnömotoraks

 

28.  Mediastinal flatter’de en sık etkilenen ve klinik tablonun ağırlaşmasına neden olan vasküler yapı hangisidir?

 

a)      Aorta

b)      Vena kava

c)      Pulmoner arter

d)     Pulmoner ven

e)      Koroner arter

 

29.  Travma geçiren hastanın toraks BT’si aşağıda mevcut. Öntanıda öncelikle ne düşünürsünüz?

 


a)      Özofagus rüptürü

b)      Trakeobronşiyal rüptür

c)      Travmatik pnömotoraks

d)     Açık pnömotoraks

e)      Atelektazi

 

30.  Aşağıdakilerden hangisi trakeobronşiyal yabancı cisimlere bağlı erken ya da geç komplikasyonlardan değildir?

 

a)      Bronşektazi

b)      Pnömoni

c)      Astıma benzer tablo

d)     Asfiksi

e)      Aortabronşiyal fistül

 

31.  Hangi hastalık eşlemesinde ilki saptandığında diğerinin varlığını düşünmeye ve araştırmaya gerek yoktur?

 

a)      Timoma – Myastenia gravis

b)      Akciğer hidatik kisti – Karaciğer hidatik kisti

c)      Özofagus atrezisi / Trakeoözofageal fistül – VACTERL anomalileri

d)     1. kot fraktürü – Büyük hava yolu ve damar yaralanması

e)      Katamenial pnömotoraks – Travma

 

32.  Aşağıdakilerden hangi cerrahi yöntemin malign plevral mezotelyoma (palyatif / radikal) tedavisinde yeri yoktur?

 

a)      Plörodez

b)      Radikal plörektomi

c)      Ekstraplevral pnömonektomi

d)     Dekortikasyon

e)      Ekstraplevral lobektomi

 

33.  Hangisi VATS işleminde açığa dönme nedenlerinden biri değildir?

 

a) İleri derecede plevral yapışıklık

b) Kontrol edilemeyen kanama

c) Akciğerdeki lezyonun ortaya konulamaması

d) Cerrahın kendini yeterli ve güven içinde hissetmemesi

e) Lezyonun malign olması

 

34.  55 yaşında erkek hasta, akşama doğru hareketlerle artan kas yorgunluğu ve gözde çift görme şikayeti ile başvurdu. Hastanın toraks BT’sinde anterior mediastende 3x4 cm çapında kitle tespit edildi. Bu hastada en olası tanı aşağıdakilerden hangisidir?

 

a) Nörojenik tümör

b) Timoma

c) Lenfoma

d) Akciğer kanseri

e) Seminoma

 

35.  Aşağıdakilerden hangisi akciğer kanserinde cerrahi kontrendikasyonlardan değildir?

 

a)      Femur metastazı

b)      N3

c)      Malign plevral efüzyon

d)     Diyafram invazyonu

e)      Özofagus invazyonu

 

36.  Mediastinitle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

 

a)      Sepsis bulguları ile birliktedir

b)      En sık nedeni özofagus perforasyonudur

c)      Diş abseleri sonucu da gelişebilir

d)     Neden özofagus perforasyonu ise ilk 24 saatte cerrahi tamir yapılır

e)      Median sternotomi ile yaklaşılır

 

37.  Aşağıdakilerden hangisi göğüs travmalı bir hastada akciğer parankimine ait görülebilecek bir patoloji değildir?

 

a)      Pulmoner kontüzyon

b)      Travmatik akciğer kistleri

c)      Travmatik asfiksi

d)     Pulmoner hematom

e)      Erişkin sıkıntılı solunum sendromu

 

38.  Altta görülen göğüs travmalı bir vakaya ait olan akciğer grafisinde hangi patolojiler birliktedir?

 


a)      Multipl kot fraktürü

b)      Multipl kot fraktürü + skapula fraktürü

c)      Multipl kot fraktürü + klavikula fraktürü

d)     Multipl kot fraktürü + pnömotoraks

e)      Multipl kot fraktürü + skapula fraktürü + klavikula fraktürü

 

39.  Toraks patolojilerinin tanı ve evrelemesinde hangi eşleşme doğru verilmemiştir?

 

a)     Endobronşiyal Ultrasonografi – Mediastinal lenf bezlerinden biyopsi

b)    Bilgisayarlı toraks tomografisi – Transtorasik ince iğne aspirasyon biyopsisi

c)     Torasentez – Plevral sıvı analizleri

d)    Özofageal ultrasonografi – Özofagus benign tümöründen biyopsi

e)     VATS – Wedge rezeksiyon 


40.  Aşağıdaki hangi cerrahi işlemde akciğer parankimi eksize edilmez?

 

a) Lobektomi

b) Segmentektomi

c) İzole sleeve rezeksiyon

d) Pnömonektomi

e)Wedge rezeksiyon

 

41.  Radyolojik tanınız nedir?

  


a) Spontan pnömotoraks

b) Hidatik kist

c) Bronkojenik kist

d) Akciğer ca

e) Diyafram hernisi

 

42.  Akciğer kanseri ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

 

a)      Kronik sigara içimi ve 40 yaşın üstünde olan bir kişide, akciğerde bir soliter pulmoner nodül saptandığında malignite öncelikle ekarte edilmelidir.

b)      Küçük hücreli kanserde erken evre olan nadir vakalar dışında cerrahi tedavi düşünülmez.

c)      Uzak metastaz varlığında cerrahi kesinlikle düşünülmez.

d)     Mediastinoskopi, evrelemede oldukça önemlidir.

e)      Akciğer kanseri nedeniyle rezeksiyon uygulanmış bir hastada zaman içinde yeniden kanser gelişebilir.

 

43.  . I. Sternotomi-Timektomi
II. Mediastinotomi-Lobektomi
III. Sternotomi-Özofajektomi
IV. Torakotomi-Pnömonektomi
V. Mediastinoskopi-Lenf bezi biyopsisi
Yukarıdaki hangi eşleşmeler doğrudur? 

 

a)      I, III, IV

b)      I, II, V

c)      IV, V, II

d)     I, IV, V

e)      IV, V, III

 

44.  Göğüs Cerrahisi hastalıkları ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır? 

 

a)      Arka mediastende en sık görülen tümör, nörojenik tümördür.

b)      Bronşektazi, en sık akciğerlerin alt loblarında görülür.

c)      Akciğerin en sık görülen benign tümörü, hamartomdur.

d)     Sekonder spontan pnömotoraksın en sık sebebi, KOAH’tır.

e)      Göğüs deformitelerinin en sık rastlanılan şekli, pektus karinatumdur.

 

45.  Median sternotomi kesisi hangi patolojide kullanılmaz?

 

a)      Kalp cerrahisi

b)      Ön mediasten yerleşimli kitleler

c)      Bilateral akciğer patolojileri (Bilateral metastaz, hidatik kist...)

d)     Postpnömonektomi BPF tamiri

e)      Özofagus kanseri

 

46.  Aşağıdakilerden hangisi akciğer kanserinde cerrahi kontrendikasyonlardan biri değildir? 

 

a)      Malign plevral efüzyon

b)      N3 olgular (supraklavikuler-skalen lenf nodu tutulumu)

c)      Kalp, özofagus tutulumu

d)     Göğüs duvarı, diyafram tutulumu

e)      Uzak (toraks dışı) organ metastazı (beyin, sürrenal tek metastaz hariç)

 

47.  Aşağıdaki kistlerden hangisine genellikle arka mediastende rastlanır?

 

a)      Hidatik kist

b)      Gastroenterik kist

c)      Perikardiyal kist

d)     Bronkojenik kist

e)      Travmatik pulmoner kist

 

48.  Pnömotoraks tedavisinde temel ilke hangisidir?

 

a)      Akciğerin tam ekspansiyonunun sağlanması

b)      Semptomların ortadan kaldırılması

c)      Komplikasyonların önlenmesi

d)     Nükslerin önlenmesi

e)      Hepsi

 

49.  Aşağıdakilerden hangisinin trakeobronşiyal ve/veya özofageal yabancı cisimlerin tedavisinde kesinlikle yeri yoktur?

 

a)      Rijit endoskopi

b)      Fiber optik endoskopi

c)      Fogarty kateter

d)     Postural drenaj

e)      Cerrahi

 

50.  Toraks travmasına bağlı hangi patolojide kapalı göğüs drenajı uygulanır? 

 

a)      Hemotoraks ve/veya pnömotoraks

b)      Diyafram rüptürü

c)      Torasik kompresyon sendromu

d)     Pulmoner kontüzyon

e)      Yelken göğüs

 

51.  Radyografideki patoloji hangi hastalığa ait olabilir?

 


a) Pnömonektomi

b) Yelken göğüs

c) Tansiyon pnömotoraks

d) Akciğer kanseri

e) Diyafram hernisi

 

52.  Video-yardımlı torakoskopik cerrahi ile hangi işlem yapılamaz?

 

a) Lobektomi

b) Timektomi

c) Kistotomi+kapitonaj

d) Diyafram plikasyonu

e) Torakoplasti

 

53.  Aşağıdaki hangi şıkta akciğer rezeksiyonları küçükten büyüğe doğru şekilde sıralanmıştır?
Lobektomi (L), Wedge rezeksiyon (W), Pnömonektomi (P), Segmentektomi (S)

 

a) P-L-S-W

b) S-W-L-P

c) W-S-L-P

d) P-S-L-W

e) W-L-S-P

 

54.  Midklaviküler hat sol 4. interkostal aralıktan gözlenen bir delici-kesici alet yaralanmasında aşağıdaki yapılardan hangisinin öncelikli yaralanması düşünülür?

 

a) Sternum

b) Kalp

c) Özofagus

d) Diyafram

e) Dalak

 

55.  Göğüs duvarı patolojilerine ait aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır? 

 

a)      Pektus ekskavatum en sık görülen göğüs deformitesidir

b)      Pektus ekskavatumda düzeltme için genellikle Nuss yöntemi tercih edilir

c)      Osteokondrom, benign göğüs duvarı tümörleri içinde en sık görülenidir

d)     Ewing sarkom, en sık görülen malign göğüs duvarı tümörüdür.

e)      Pektus karinatum, halk arasında güvercin göğsü olarak da bilinir

 

56.  Ekstraplevral pnömonektomi hangi patolojide uygulanabilir?

 

a)      Malign mezotelyoma

b)      Akciğer kanseri

c)      Bronşiyal karsinoid tümör

d)     Trakea tümörü

e)      Diyafram tümörü

 

57.  Onsekiz yaşında hasta. Üç ay önce solda primer spontan pnömotoraks nedeniyle kapalı göğüs drenajı uygulanan hastada sağda minimal pnömotoraks saptandı. Göğüs ağrısı dışında klinik semptomu olmayan hastanın toraks BT’si normal idi. Bu hastada en uygun tedavi yaklaşımı ne olabilir?

 

a)      Kapalı göğüs drenajı

b)      Gözlem ve O2 desteği

c)      İğne aspirasyonu

d)     Video-yardımlı torakoskopik cerrahi

e)      Torakotomi

 

58.  Aşağıdakilerden hangisinin trakeobronşiyal yabancı cisimlerine acil yaklaşımda kesinlikle yeri yoktur?

 

a)      Heimlich manevrası

b)      Trakeostomi

c)      Postural drenaj

d)     Endotrakeal entübasyon

e)      Rijit bronkoskopi

 

59.  Kosta fraktürlerinin tedavi yaklaşımında aşağıdakilerden hangisinin yeri yoktur?

 

a)      Ağrı kesici

b)      Erken mobilizasyon

c)      Gelişebilecek komplikasyonlar konusunda dikkatli olmak

d)     Hastanın derin inspirasyonu, sıkça öksürtülmesi

e)      Fraktürlü kısmın bandajı

 

60.  Göğüs Cerrahisi’nde kullanılan girişimlerin invaziv olması açısından azdan çoğa doğru sıralaması hangi şıkta bozulmuştur?

 

a)      Torasentez

b)      Plörekan kateter kapalı göğüs drenajı

c)      Tüp torakostomi ile kapalı göğüs drenajı

d)     Torakotomi

e)      Video-yardımlı torakoskopik cerrahi

 

61.  Toraks CT’sinde lezyon görülen hastada kronik öksürük şikayeti var. Hasta 35 yaşında ve 20 yıl günde 1 paket sigara içiyor. Tanı ve evreleme için bu aşamadan sonra hangisine en az ihtiyaç duyulur?

 


a)      Bronkoskopi

b)      PET-CT

c)      Transtorasik İİAB

d)     VATS

e)      Beyin MR

 

62.  Hastanede personelin biri size doğrudan alttaki akciğer grafisini gösteriyor. Radyolojiyi nasıl tanımlarsınız?

 


a) Hemotoraks

b) Pnömotoraks

c) Hidropnömotoraks

d) Tansiyon pnömotoraks

e) Hemopnömotoraks

 

63.  63. soruda, elinizde sadece akciğer grafisi olan vaka için tanıda öncelikle ne yaparsınız?

 

a)      Torasentez 

b)      Anamnez 

c)      Kapalı göğüs drenajı 

d)     VATS 

e)      Bilgisayarlı tomografi

 

64.  Ön mediastende kitlesi olan hastaya aşağıdaki kesi ile yaklaşım uygulanmıştır. Bu yaklaşımın adı nedir?

 


a) Median sternotomi

b) Sağ torakotomi

c) Sol torakotomi

d) Torakoabdominal kesi

e) Bilateral transvers torakosternotomi

 

65.  Hangi insizyon mediasten patolojilerinde kullanılmaz?

 

a)      Torakotomi

b)      Video-yardımlı torakoskopik cerrahi

c)      Median sternotomi

d)     Mediastinotomi

e)      Transaksiller kesi

 

66.  Göğüs Cerrahisi’nde tıbbi girişimlerle ilgili hangi ifade yanlıştır?

 

a)      İnterkostal aralıktan yapılan girişimler kostanın üst kenarından yapılır

b)      Parasternal alanda internal mammarian arter yaralanabilir

c)      Göğüs tüpü takarken meme başı hizasının altına indikçe diyafram altına girme riski artar

d)     Torasentezde pnömotoraks ve/veya hemotoraks komplikasyon gelişme ihtimali vardır

e)      Solunumu arresti gelişen hastada acilen trakeostomi açılıp mekanik ventilatöre bağlanır

 

67.  Aşağıdaki patolojilerden hangisinde cerrahi dışı yöntemlerin kesinlikle yeri yoktur?

 

a)      Bronşektazi

b)      Akciğer hidatik kisti

c)      Akciğer kanseri

d)     Nörojenik tümör

e)      Malign mezotelyoma

 

68.  Sleeve rezeksiyon, Göğüs Cerrahisi’nde genellikle hangi iki patolojide  kullanılır?

 

a)      Akciğer kanseri & Karsinoid tümör

b)      Malign mezotelyoma & Akciğer kanseri

c)      Özofagus kanseri & Akciğer kanseri

d)     Karsinoid tümör & Nörojenik tümör

e)      Özofagus kanseri & Karsinoid tümör

 

69.  Normal bir akciğer radyogramında x işareti neye karşılık gelir?

 


a)      Sağ ventrikül

b)      Sağ atrium

c)      Vena kava superior

d)     Vena kava inferior

e)      Pulmoner arter

 

70.  Trakea hastalıkları bazen yanlışlıkla hangi tanıyı alıp tedavi edilmeye çalışılır?

 

a)      Trakeomalazi

b)      Yabancı cisim

c)      Astım

d)     Akalazya

e)      Guatr

 

71.  Kot fraktürleri ile ilgili bilgilerden hangisi yanlıştır?

 

a)      Erişkinlerde sık iken, göğüs duvarı elastikiyeti nedeniyle çocuklarda daha azdır

b)      İlk üç kot fraktüründe büyük damar ve havayolu yaralanması ihtimali vardır

c)      Orta kot (4-9) fraktürlerinde hemo ve/veya pnömotoraks, yelken göğüs, pulmoner kontüzyon ihtimali vardır

d)     Alt kotların (10-12) fraktüründe, abdominal organ (karaciğer, dalak ve böbrek)  yaralanması ihtimali vardır

e)      Tedavinin temeli, ağrı kontrolü, fraktürlü kısmın bandajı ve gelişebilecek komplikasyonların önlenmesidir

 

72.  Yelken göğüsle ilgili bilgilerden hangisi yanlıştır?

 

a)      Göğüs duvarında ayrı ve bağımsız hareket eden bir parça vardır

b)      Paradoksal hareket vardır

c)      Ardışık en az iki kot veya kostal kartilajın iki veya daha fazla yerinden kırılması sözkonusudur

d)     Tanı inspeksiyonla bile rahatlıkla konulabilir

e)      Hemen daima hemo ve/veya pnömotoraks birliktedir

 

73.  Aşağıdaki yöntemlerden hangisi spontan pnömotoraks tedavisinde kullanılmaz?

 

a)      Plevral abrazyon

b)      Pariyetal plörektomi

c)      Wedge rezeksiyon

d)     Segmentektomi

e)      Büllektomi

 

74.  Aşağıdaki yapılardan hangisi mediyastenin sınırlarını oluşturmaz?

 

a) Diyafram

b) Torasik vertebra

c) Mediyastinal plevra

d) Sternum & Kostal kartilajlar

e) Torasik outlet

 

75.  51 yaşında bayan hasta, safra kesesi taşı nedeniyle tetkik yapılırken çekilen akciğer filmi yanda üstte, akabinde çekilen toraks BT kesiti altta, sigara içme öyküsü olmayan hastada en olası tanı nedir?

 


a)      Akciğer kanseri

b)      Malign mezotelyoma

c)      Göğüs duvarı tümörü

d)     Hidatik kist

e)      Bronkojenik kist

 

76.  Akciğer kanserinde, “karşı taraf mediastinal, hiler; aynı veya karşı taraf supraklaviküler veya skalen lenf bezi metastazı” ne ile tanımlanır? 

 

a)      N1

b)      N2

c)      N3

d)     T2

e)      M1

 

77.  Altta resimleri görülen göğüs duvarı patolojisinin adı nedir?

 


a)      Pektus ekskavatum

b)      Pektus karinatum

c)      Tietze sendromu

d)     Poland sendromu

e)      Cantrell pentalojisi

 

78.  Hidatik kistin en sık yerleştiği iki organ/doku aşağıdakilerden hangisidir?

 

a)      Akciğer, Kemik

b)      Akciğer, Dalak

c)      Karaciğer, Beyin

d)     Karaciğer, Böbrek

e)      Karaciğer, Akciğer

 

79.  Aşağıdaki kistlerin hangisinde cerrahi ve/veya medikal tedavi seçeneği birlikte bulunur?

 

a)      Hidatik kist

b)      Nöroenterik kist

c)      Bronkojenik kist

d)     Perikardiyal kist

e)      Gastroenterik kist

 

80.  Aşağıdaki tanı yöntemlerinden hangisi mediyastinal lenf bezlerinin değerlendirilmesinde tercih edilmez?

 

a)      Magnetik Rezonans İnceleme

b)      Pozitron Emisyon Tomografi-Bilgisayarlı Tomografi

c)      Endobronşiyal ultrasonografi

d)     Mediastinoskopi

e)      Video-yardımlı torakoskopik cerrahi

 

81.  Toraksın aniden ciddi sıkışması sonucu, vena kava superiorde ani ve çok yüksek basınç artımı oluşması ve buna bağlı olarak göğüs üst kısmında, kollarda, boyun ve yüzde siyanoz, ödem ayrıca subkonjonktival kanama ve beyin ödemi  gelişmesi  aşağıdakilerden hangisi ile tanımlanmaz?

 

a)      Perthes sendromu

b)      Ogilvi sendromu

c)      Ekimotik maske

d)     Torasik kompresyon sendromu

e)      Travmatik asfiksi

 

82.  Mekanik ventilatöre bağlı bir hastada oksijen satürasyonu düşmeye başlıyor, aynı zamanda taşikardi ve hipotansiyon da mevcut. Tanıda ilk akla gelmesi gereken aşağıdakilerden hangisi olmalıdır?

 

a)      Akut kalp tamponadı

b)       Trakeobronşiyal rüptür

c)      Atelektazi

d)     Tansiyon pnömotoraks

e)      Hemotoraks

 

83.  Dört ay önce kapalı göğüs drenajı uygulanan 28 yaşındaki hastanın aynı şikayetlerle tekrar başvurduğunda çekilen grafisi alttadır. Bu hastada cerrahi tedavide uygulanması düşünülen güncel yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

 


a)      Posterolateral torakotomi

b)      Mediyan sternotomi

c)      Video-yardımlı torakoskopik cerrahi

d)     Aksiller torakotomi

e)      Robotik cerrahi

 

84.  Altta resmi görülen kesinin adı nedir?

 


a)      Median sternotomi

b)      Torakosternotomi

c)      Torakoplasti kesisi

d)     Anterior torakotomi

e)      Mediyastinotomi

 

85.  Akciğer hidatik kistinde aşağıdaki radyolojik belirtilerden hangisi görülmez? 

 

a)      Nilüfer çiçeği belirtisi

b)      Çift kubbe belirtisi

c)      Hilȃl belirtisi

d)     Soliter pulmoner nodül

e)      Dolunay belirtisi

 

86.  Akciğer kanseri ile ilgili bilgilerden hangisi yanlıştır?

 

a)      Tedavi yaklaşımı açısından küçük hücreli ve küçük hücreli dışı diye sınıflandırılır

b)      Kavite oluşumu en çok yassı hücreli kanserde görülür

c)      Akciğer periferinde en sık yerleşen kanser, adenokarsinomdur

d)     Uzak metastaz, en sık küçük hücreli kanserde görülür

e)      Malign plevral efüzyon ve VCSS (vena kava superior sendromu)’nda da cerrahi uygulanabilir

 

87.  Aşağıda yan tarafta toraks BT kesitleri görülen hasta 42 yaşında, erkek hasta. 13 yıl günde 1 paket sigara içmiş. Herhangi bir şikayeti yok. Rutin kontrol sırasında akciğer grafisinde lezyon saptanıyor. Öntanıda öncelikle ne düşünür ve bir sonraki aşamada hangi tetkikle devam edersiniz?

 


a)      Akciğer hidatik kisti / İHA testi

b)      Tüberküloz / Balgamda ARB

c)      Akciğer kanseri / PET-CT

d)     Akciğer hidatik kisti / Toraks MR

e)      Akciğer Kanseri / VATS

 

88.  Toraks BT kesitindeki anatomik yapılar (x-y-z) hangi şıkta doğru verilmiştir?

 


a)      Pulmoner arter / Aort / Sternum

b)      Vena kava superior / Pulmoner arter / Klavikula

c)      Aort / Pulmoner arter / Skapula

d)     Pulmoner arter / Aort / Skapula

e)      Aort / Vena kava superior / Skapula

 

89.  Çocukluğundan beri sık enfeksiyon geçirme anamnezi olan ve masif hemoptizi nedeniyle gelen 25 yaşındaki hastanın Bilgisayarlı Tomografi kesiti verilmiştir. Olası tanınız nedir?

 


a)      Kronik Bronşit

b)      Bronşektazi

c)      Pnömotoraks

d)     Astım

e)      Hidatik kist

 

90.  Aşağıdaki hastalıklardan hangisi hemoptizinin nedenleri arasında yer almaz?

 

a)      Bronşektazi

b)      Tüberküloz

c)      Akciğer kanseri

d)     Torasik outlet sendromu

e)      Aspergilloma

 

91.   Epiglot düzeyinde nefes borusunu tama yakın tıkayan yabancı cisim aspirasyonlarında acil müdahale yöntemi nedir?

 

a)      Acil trakeostomi açılması

b)      Heimlich manevrası uygulanması

c)      Acil rijid bronkoskopi uygulanması

d)     Acil fiberoptik bronkoskopi yapılması

e)      Acil torakotomi

 

92.  Akciğer hidatik kistinde VATS uygulama imkanı yoksa önerilen cerrahi yöntem nedir?

 

a)      Torakotomi - pnömonektomi

b)      Torakotomi – wedge rezeksiyon

c)      Sternotomi – kistotomi+kapitonaj

d)     Torakotomi – kistotomi+kapitonaj

e)      Torakotomi – lobektomi

 

93.  Akciğer kanserinde görülen semptomlar ve sebepleri hangisinde yanlış eşleştirilmiştir?

 

a)      Göğüs ağrısı = Göğüs duvarı invazyonu

b)      Horner sendromu = Servikal sempatik zincir tutulumu

c)      Diyafram paralizisi = Frenik sinir tutulumu

d)     Ses kısıklığı = Larinks tutulumu

e)      Üst ekstremitelerde ve yüzde venöz konjesyon = Süperior vena kava tutulumu

 

94.  Ön ve arka mediyastende en sık rastlanan tümörler hangi şıkta doğrudur?

 

a)      Timoma – Nörojenik tümör

b)      Substernal guatr - Leiomyom

c)      Lenfoma – Nörojenik tümör

d)     Akciğer kanseri – Özofagus kanseri

e)      Timoma - Lenfoma

 

95.  Sternotomi insizyonu, aşağıdaki hangi durumda uygun insizyon değildir?

 

a)      Çıkan aorta ve büyük damarlara yaklaşımda

b)      Koroner by-pass operasyonunda

c)      Anterior mediyastinal neoplazilerin eksizyonunda

d)     Özofagus operasyonlarında

e)      Perikardiyektomide

 

96.  Altta Toraks BT kesiti görülen hastada tanınız nedir?

  


a)      Pnömotoraks

b)      Hemotoraks

c)      Akciğer kanseri

d)     Ampiyem

e)      Plevral efüzyon

 

97.   45 yaşında sigara öyküsü bulunan bir hasta, göğüs ağrısı ve nefes darlığı ile başvuruyor. Toraks BT’sinde solda plevral efüzyon ve plevral kalınlaşma görülüyor. Torasentez ile alınan sıvının sitolojik incelemesi “şüpheli malign mezotelyoma” şeklinde geliyor. Ayırıcı tanıda ikinci düşünülmesi gereken hangisidir?

 

a)      Meme karsinom metastazı

b)      Küçük hücreli akciğer kanseri

c)      Akciğer adenokarsinomu

d)     Pulmoner emboli

e)      Malign timoma

 

98.  78 yaşında erkek hasta, öksürük şikayeti mevcut. 60 yıldır günde bir paket sigara öyküsü mevcut. Toraks BT ve PET-CT çekilmiş olarak size başvurdu. Altta PET-CT kesiti görülüyor. Öntanıda ne düşünür ve bu aşamadan sonra hangi tetkiki istersiniz?

 


a)      Hidatik kist, FOB

b)      Hamartom, TTİAB

c)      Akciğer ca, FOB

d)     Akciğer ca, Toraks MR

e)      Diyafram tümörü, Toraks MR

 

99.  Sol üst lobda soliter pulmoner nodülü olan bir hastaya VATS ile wedge rezeksiyon yapılmıştır. Operasyon esnasındaki Frozen inceleme sonucu hamartom tanısı gelen hastaya ne yapılmalıdır?

 

a)      Sol üst lobektomiye tamamlanmalıdır.

b)      Mediyastinal küretaj yapılmalıdır.

c)      Operasyon sonlandırılıp hasta kemoterapiye yönlendirilmelidir.

d)     Operasyon sonlandırılıp hasta radyoterapiye yönlendirilmelidir.

e)      Operasyon sonlandırılmalı ve ek bir şey yapılmamalıdır.

 

100.                     Aşağıdakilerden hangisi özofagus yabancı cisimleri için yanlıştır? 

 

a)      Yabancı cisimler en sık servikal özofagusta 1. darlıkta takılır

b)      Yabancı cisimler genellikle hiçbir müdahaleye gerek kalmadan spontan yolla atılırlar

c)      Özellikle keskin uçlu, büyük çaplı ve mukozaya saplanmış yabancı cisimlerde cerrahi tedavi gerekli olabilir

d)     Yabancı cisimlerin tedavisinde en sık kullanılan yöntem özofagoskopidir

e)      Özofagus yabancı cisimleri diğer gastrointestinal sistem yabancı cisimlerinden daha mortal ve morbit sonuçlara yol açarlar

 

101.                     Aşağıdakilerden hangisi akciğer kanseri tedavisi ile ilgili olarak yanlıştır?

 

a)      Hücre tipi ve evresi tedavi seçiminde önemlidir

b)      Pnömonektomi için FEV1 > 2 L olmalıdır

c)      Mediyastinoskopi ile N2 değerlendirilir

d)     Pnömonektomi en sık uygulanan cerrahi rezeksiyondur

e)      Wedge rezeksiyon sadece solunum fonksiyonları yetersizse uygulanır

 

102.                     What should the first surgical procedure will be applied in the empyema?

 

a)      VATS

b)      Decortication

c)      Open drainage

d)     Closed chest drainage

e)      Thoracoplasty

 

103.                     Which of the following is present in radiography radiological sign?

  


a)      Water lily sign

b)      Double dome signs

c)      Crescent sign

d)     Setting sun signs

e)      Meniscus sign

 

104.                     Akciğer kanseri ile ilgili bilgilerden hangisi yanlıştır?

 

a)     Etyolojide, en önemli faktör sigaradır.

b)    Kronik sigara içimi olan ve kırk yaşını geçmiş erkek hastalarda, soliter pulmoner nodülde ilk akla gelmesi gereken akciğer kanseridir.

c)     Akciğer kanserinde en iyi prognoz, cerrahi tedavi ile elde edilir.

d)    Akciğer kanserinde cerrahi tedavi, günümüzde bile hala ilk ve en önemli seçenektir.

e)     İleri evre akciğer kanserlerinde hedefe yönelik tedavi ve immünoterapinin yeri yoktur. 


105.                     Which of the following is not included anterior mediastinum?

 

a)      Lymphoma

b)      Neuroenteric cyst

c)      Parathyroid adenoma

d)     Goitre

e)      Thymic cysts

 

106.                     What to think of the X-ray in patients, how do you approach?

 

 

a)      There is not pathology, are seen on the breasts of the female patients

b)      Lung cancer / Sternotomy

c)      Hydatid cyst / Sternotomy

d)     Lung cancer / VATS

e)      Hydatid cyst / VATS

 

107.                     Trauma patients who have no pathology in which the chest X-ray?

  


a)      Clavicle fracture

b)      Atelectasis

c)      Fallen lung

d)     Costal frakture

e)      Mediastinal shift

 

108.                     50 yaşında erkek hasta, üç gün önce diş muayenesinde protezi ağız içine düşmüş ve bulunamamış. Diş hekimi üç gün içinde bağırsaklar yoluyla atılır demiş. Öksürük ve nefes darlığının artması üzerine aşağıdaki film çekildi. Buna göre bu hastada aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

 

 

a)      Özofagus yabancı cismi düşünülmeli, rijit özofagoskopi gereklidir

b)      Özofagus yabancı cismi düşünülmeli, bağırsakta takılı kalmıştır, laparotomi gereklidir

c)      Trakeobronşiyal yabancı cisim düşünülmeli, rijit bronkoskopi gereklidir

d)     Trakeobronşiyal yabancı cisim düşünülmeli, fiber optik bronkoskopi gereklidir

e)      Protez farkına varılmadan dışarı düşmüştür, ÜSYE kliniği mevcuttur, medikal tedavi yeterlidir

 

109.                     Aşağıdaki toraks BT kesitinde, anatomik yapılar hangi şıkta doğru (a-b-c-d) sıralanmıştır?



a)      Aort-Vena kava superior-Ana bronş-Pulmoner arter

b)      Pulmoner arter-Aort-Ana bronş-Vena kava superior

c)      Vena kava superior-Pulmoner arter-Aort-Ana bronş

d)     Aort-Pulmoner arter-Vena kava superior-Ana bronş

e)      Pulmoner arter-Vena kava superior-Aort-Ana bronş

 

110.                     84 yaşında, toraks BT kesiti altta görülen hastada öncelikle ne düşünür ve hangi tetkiki istersiniz?

 


a)      Akciğer kanseri-Transtorasik ince iğne aspirasyon biyopsisi

b)      Tüberküloz-Asidoalkalo Rezistan Bakteri testi

c)      Hamartom-Pozitron Emisyon Tomografi

d)     Akciğer kanseri-Pozitron Emisyon Tomografi

e)      Akciğer kanseri-Bronkoskopi

 

111.                     Masif hemoptizi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

 

a)      Masif hemoptizi tüm hemoptizilerin %1-5 ini oluşturur.

b)      Hayatı tehdit edici bir durumdur ve %50’nin üzerinde mortalite oranlarına sahiptir.

c)      Acil cerrahi girişimler, operatif şartların optimize edilememesi, hastanın solunum fonksiyonlarının değerlendirilememesi ve komorbit faktörlerin iyi yönetilememesi açısından yüksek risk taşır.

d)     Bronşial arter embolizasyonunun bu hastaların tedavisinde yeri yoktur.

e)      Yoğun bakım uzmanı, göğüs hastalıkları uzmanı, girişimsel radyoloji uzmanı ve göğüs cerrahını içeren multidisipliner yaklaşım, mortalite oranlarının düşürülmesi konusunda katkı sağlayabilir.

 

112.                     Yirmi yaşındaki hastada uygulanan VATS sırasında üst lob apikal segmentte alttaki görüntü saptanmıştır. Tanı nedir?

 


a)      Akciğer kanseri

b)      Hidatik kist

c)      Pnömotoraks

d)     Tüberküloz

e)      Bronşektazi

 

113.                     VATS ile hangi cerrahi işlem yapılamaz?

 

a)      Akciğer kanserinde lobektomi

b)      Pnömotoraksda wedge rezeksiyon

c)      Ampiyemde torakoplasti

d)     Diyafram evantrasyonunda plikasyon

e)      Hiperhidrozisde sempatektomi

 

114.                     Bronkoskopi, hangi patolojide etyolojiyi aydınlatmak amacıyla kullanılmaz?

 

a)      Plevral efüzyon

b)      Ampiyem

c)      Bronşektazi

d)     Hidatik kist

e)      Atelektazi

 

115.                     Aşağıdakilerden hangisi, atelektazi oluşma nedenlerinden biri değildir?

 

a)      Pulmoner rezeksiyon

b)      Yabancı cisim aspirasyonu

c)      Bronşiyal karsinoid tümör

d)     Multipl kot fraktürü

e)      Spontan pnömotoraks

 

116.                     Hangisi kapalı göğüs drenajı için kullanılan malzemelerden biri değildir?

 

a)      Polietilen göğüs tüpü

b)      Pezzer dren

c)      Pleurocan kateter

d)     Kapalı göğüs drenaj seti

e)      Redon dren

 

117.                     Aşağıdaki bilgisayarlı toraks tomografi kesitinde görülen patolojiler hangi şıkta doğru verilmiştir?

 

 

a)      Ciltaltı amfizemi, pnömotoraks, bül

b)      Bül, pnömotoraks

c)      Ciltaltı amfizemi, pnömotoraks

d)     Bül, ciltaltı amfizemi

e)      Ciltaltı amfizemi, pnömotoraks, kot fraktürü

 

118.                     Nuss yöntemi hangi göğüs duvarı patolojisinde uygulanır?

 

a)      Pektus karinatum

b)      Pektus ekskavatum

c)      Poland sendromu

d)     Göğüs duvarı tümörü

e)      Cantrell pentalojisi

 

119.                     Aşağıda sağ yan grafisi görülen hastada lezyon, hangi lob ve segmentte lokalizedir?

 


a)      Üst lob, anterior segment

b)      Üst lob, posterior segment

c)      Üst lob apikal segment

d)     Orta lob, medial segment

e)      Alt lob, posterobazal segment

 

120.                     Hangi göğüs cerrahisi ameliyatında rezeksiyon sonrası replasman / rekonstrüksiyon hiçbir zaman gerekmez?

 

a)      Diyafram tümörü

b)      Akciğer kanseri

c)      Özofagus kanseri

d)     Göğüs duvarı tümörü

e)      Trakea tümörü

 

121.                     Yirmibeş yaşındaki hastaya dört ay önce sol spontan pnömotoraks nedeniyle kapalı göğüs drenajı uygulanmıştır. Yeni başvurusunda çekilen akciğer grafisi alttadır. Doğru tedavi yaklaşımı sizce ne olmalıdır? 

 


a)      Gözlem ve O2 desteği, gerekirse iğne ile aspirasyon

b)      Kapalı göğüs drenajını takiben sola VATS uygulanır

c)      Yalnızca kapalı göğüs drenajı yeterlidir

d)     Kapalı göğüs drenajını takiben plörodez uygulanır

e)      Kapalı göğüs drenajını takiben sağa VATS uygulanır

 

122.                     Plevral sıvı düşünülen bir hastada sıvının varlığı ve natürü (yapısı) hakkında hangi yöntemle kesin bilgi sahibi olunabilir?

 

a)      Bilgisayarlı Tomografi

b)      Pozitron Emisyon Tomografi

c)      Toraks Ultrasonografisi

d)     Torasentez

e)      Akciğer Grafisi

 

123.                     Yirmi yedi yaşında bayan, önceden herhangi bir şikayet yok iken, gripal enfeksiyon nedeniyle gittiği hastanede çekilen akciğer grafisi ve BT kesitleri alttadır. İndirekt hemaglütinasyon testi de pozitif bulunmuş. Tanıda öncelikle ne düşünürsünüz?

    


a)      Akciğer kanseri

b)      Ampiyem

c)      Hidatik kist

d)     Bronkojenik kist

e)      Pnömoni

 

124.                     Kalp, Özofagus ve Timus; mediyastende bulundukları yere göre önden arkaya hangi şıkta doğru sıralanmıştır?

 

a)      Kalp, Özofagus, Timus

b)      Timus, Özofagus, Kalp

c)      Özofagus, Timus, Kalp

d)     Timus, Kalp, Özofagus

e)      Kalp, Timus, Özofagus

 

125.                     Heimlich manevrası hangi acil patolojide uygulanır?

 

a)      Toraks travması

b)      Trakeobronşiyal & özofageal yabancı cisimler

c)      Spontan pnömotoraks

d)     Hemoptizi

e)      Kardiyopulmoner arrest

 

126.                     Acil servise başvuran hastanın akciğer grafisi aşağıdadır. Filme göre bu hasta için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

  


a)      Kot fraktürleri mevcuttur

b)      Etyoloji travmadır

c)      Kapalı göğüs drenajı uygulanmıştır

d)     Hemo ve/veya pnömotoraks söz konusudur

e)      Diyafram evantrasyonu mevcuttur

 

127.                     Kırküç yaşında erkek hasta, 25 yıldır günde 0.5-1 paket sigara öyküsü var, göğüs ağrısı ve nefes darlığı şikayeti mevcut. Toraks BT kesitleri aşağıda görülen hasta için hangisi söylenemez?

  

 

a)      Lezyon soliter pulmoner nodüldür

b)      Akciğer kanseri olabilir

c)      PET-CT istenmelidir

d)     Lezyon malign ise wedge rezeksiyon yeterlidir

e)      Sağ alt lobda lokalizedir

 

128.                     Yelken Göğüs (Flail Chest) için aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? 

 

a) Tanı ancak radyolojik inceleme ile konabilir

b) Göğüs duvarının segmental anstabilitesi (ayrı ve bağımsız hareket eden bir parça) vardır

c) Ardışık en az iki kot veya kostal kartilajın iki veya daha fazla yerden kırılması ile oluşur

d) Paradoksal hareket varlığı (soluk almada içeri, soluk vermede dışarı hareket) mevcuttur

e) Major komponenti pulmoner kontüzyondur

 

129.                     Masif hemoptizi ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? 

 

a)      Kanamanın volümü açısından literatür oldukça farklılıklar göstermektedir (200-1000 mL/gün)

b)      Hemoptizi, kanamanın miktarından çok hayatı tehdit edici özelliği yönünden değerlendirilmelidir

c)      Bronşektazi, Tüberküloz, Akciğer kanseri gibi hastalıkların seyri sırasında görülebilir

d)     Sadece bronşiyal arterlerden kaynaklanırlar

e)      Tedavisi yaklaşımı mültidisipliner olup Yoğun Bakım, Göğüs Hastalıkları, Göğüs Cerrahisi ve Girişimsel Radyoloji Uzmanları ekibe dahildir

 

130.                     Akciğer kanserinde uzak metastazı tek çekim ile en doğru hangisi değerlendirir? 

 

a) Bilgisayarlı Tomografi

b) USG

c) PET-BT

d) MRI

e) Kemik Sintigrafi

 

131.                     Alttaki radyografiye göre verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

 


a)      Hasta bayandır

b)      Lezyon solda ve orta zondadır

c)      Lezyon göğüs duvarına yakın ve düzgün sınırlıdır

d)     Bronkoskopiye gerek yoktur

e)      PET-CT istenebilir

 

132.                     Akciğer hastalığı olan hastada alttaki videoda yapılan biyopsi için uygulanan girişim yolunun adı nedir? (NOT: Bir sonraki soru da (133. Soru) bu video ile bağlantılı olacaktır. O yüzden Toraks BT ve biyopsi için yapılan işlemi dikkatle izleyiniz)

 


a)      Açık akciğer biyopsisi

b)      Tek port VATS biyopsi

c)      Çift port VATS biyopsi

d)     Bronkoskopi

e)      Mediastinoskopi

 

133.                     Bir önceki soruda (132. Soru) akciğerdeki patoloji hangisi olabilir?

 

a)      Akciğerin periferik benign tümörü

b)      Spontan pnömotoraks

c)      Diffüz interstisiyel akciğer hastalığı

d)     Akciğer kanseri

e)      Akciğerin metastatik tümörü

 

134.                     Otuzbeş yaşında bayan hasta. Solda primer spontan pnömotoraks nedeniyle kapalı göğüs drenajı uygulandı. Bir hafta sonraki kontrol grafisinde solda minimal pnömotoraks saptandı. Toraks BT kesiti altta görülen hastada bundan sonraki yaklaşım ne olmalıdır?  

 


a)      Gözlem ve oksijen ile takip, gerekirse iğne aspirasyonu

b)      Yeniden KGD ve sonrasında plörodez

c)      FOB uygulamak

d)     Anterior torakotomi

e)      VATS

 

135.                     Aşağıdaki büyük resimde işlemi ve küçük resimde de ameliyat spesimeni görülen akciğer rezeksiyonunun adı nedir?

 

 

a)      Segmentektomi

b)      Lobektomi

c)      Pnömonektomi

d)     Wedge rezeksiyon

e)      Sleeve rezeksiyon

 

136.                     Aşağıdaki cerrahi işlemlerden hangisinde robotik cerrahi VATS’a göre daha avantajlı olduğu için tercih sebebi olabilir?

 

a)      Plevra biyopsisi

b)      Wedge rezeksiyon

c)      Diyafram plikasyonu

d)     Segmentektomi

e)      Kistotomi + kapitonaj

 

137.                     Aşağıda akciğer grafisinde yer alan lezyona hangi yolla cerrahi girişim uygun değildir?

  


a)      Torakotomi

b)      Mediastinotomi

c)      VATS

d)     Robotik cerrahi

e)      Video yardımlı mini torakotomi

 

138.                     Masif hemoptizi için aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

 

a)      Bronşiyal arter embolizasyonunun tedavide yeri vardır

b)      Etyolojiyi aydınlatmak ve kanama lokalizasyonunu belirlemek için bronkoskopi yapılabilir

c)      Konservatif tedaviden cevap alınamadığı ve kanamanın devam ettiği durumlarda hastayı entübe etmek gerekebilir

d)     Kanamanın olduğu akciğerin ilgili segmenti, lobu ya da tümü gerektiğinde rezeke edilebilir

e)      İnoperabl akciğer kanserli hastalarda masif hemoptizi tedavisine yaklaşımda rezeksiyonun kesinlikle yeri yoktur

 

139.                     Resimdeki acil durum & müdahale yöntemi hangi şıkta doğru verilmiştir?

  


a)      Trakeobroşiyal yabancı cisim & Valsalva manevrası

b)      Özofagus yabancı cismi & Koher manevrası

c)      Özofagus yabancı cismi & Valsalva manevrası

d)     Trakeobronşiyal yabancı cisim & Heimlich manevrası

e)      Trakeobronşiyal yabancı cisim & Koher manevrası

 

140.                     Resimdeki işleme bağlı aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

 


a)      USG eşliğinde torasentez işlemidir

b)      İşlem kostanın üst ucundan yapılır

c)      Alınan sıvı biyokimyasal, bakteriyolojik ve sitolojik tahlil için gönderilir

d)     Klinik semptoma yol açan masif plevral sıvılarda plörokan ile drenaj gerekebilir

e)      Travmatik pnömotoraks gelişebilir

 

141.                     Araç içi arka koltukta emniyet kemeri takılı olmadığı halde trafik kazası geçiren hastada çekilen Toraks BT kesitinde akciğere ait hangi patoloji ya da patolojiler mevcuttur?

  


a)      Pulmoner kontüzyon

b)      Pnömotoraks

c)      Pulmoner kontüzyon & Pnömotoraks

d)     Hemopnömotoraks

e)      Adult Respiratuar Distres Sendromu

 

142.                     Akciğer kanserinde cerrahi aşağıdaki durumların hangisinde kesinlikle tercih edilmez?

 

a)      Küçük hücreli ca

b)      Malign plevral efüzyon

c)      Soliter beyin metastazı

d)     Diyafram invazyonu

e)      Göğüs duvarı invazyonu

 

143.                     Which one is not in the Cantrell pentalogy?

 

a)      Omphalocele

b)      Sternal kleft

c)      Ectopia cordis

d)     Syndactylia

e)      Anterior diaphragmatic hernia

 

144.                     Aşağıdaki patolojilerin hangisinde genellikle pnömonektomi tercih edilir? 

 

a)      Harap akciğer

b)      Akciğer kanseri

c)      Bronşektazi

d)     Aspergillom

e)      Akciğere metastaz

 

145.                     Hangi şıkta patoloji ve cerrahi tedavi yanlış verilmiştir?

 

a)      Hiperhidrozis - Sempatektomi

b)      Özofagus divertikülü - Divertikülektomi

c)      Travmatik bronş rüptürü – Bronş anastomozu

d)     Perikardiyal kist – Kist eksizyonu

e)      Travmatik asfiksi – Trakeostomi

 

146.                     Plevral sıvı ile başvuran hastada torasentez yapılan yerde daha sonra tümör saptanmıştır. Bu hastadaki patoloji öncelikle hangi organ/yapıdan kaynaklanmış olabilir?

 

a)      Özofagus

b)      Akciğer

c)      Plevra

d)     Mediyasten

e)      Diyafram

 

147.                     Alttaki resim ve radyografinin işaret ettiği hastalıkta en çok hangi cerrahi yaklaşım tercih edilir?

  


a)      Lobektomi

b)      Wedge rezeksiyon

c)      Enükleasyon

d)     Kistotomi+kapitonaj

e)      Segmentektomi

 

148.                     Hasta, başka bir hastanede çektirdiği alttaki grafi ile size başvurdu. Yaklaşımınız ne olmalıdır?

  


a)      Toraks BT isterim

b)      Anamnez alırım

c)      Sağ yan grafi isterim

d)     Sağ üst ikinci interkostal aralıktan KGD uygularım

e)      Bül düşünürüm

 

149.                     Şikayeti bulunmayan, 39 yaşındaki erkek hastanın, fiber özofagoskopisinde 25. cm’de submukozal lezyon saptanmış olup, mukoza normal bulunmuştur. Kısa ameliyat videosu görülen bu hastada aşağıdaki patolojilerden hangisi bulunmaktadır?

 


a) Özofagus kanseri

b) Bronkojenik kist

c) Özofagus leiomyomu

d) Özofagus divertikülü

e) Nörojenik tümör

 

150.                     Akciğer grafisinde aşağıda görülen lezyon saptanan hastada, bundan sonra istenecek tetkik hangisidir?

  


a) Bronkoskopi

b) Transtorakal iğne biyopsisi

c) Video-yardımlı torakoskopik cerrahi

d) Bilgisayarlı tomografi

e) Pozitron Emisyon Tomografi

 

151.                     İşlem öncesi (ilki) ve sonrası altta akciğer filmleri altta görülen hastada hangi patoloji vardır ve hangi işlem uygulanmıştır? 

  


a) Akciğer hidatik kisti & Kist drenajı

b) Plevral sıvı & Tüp drenaj

c) Plevral sıvı & Katater drenaj

d) Plevral sıvı & VATS

e) Akciğer hidatik kisti & VATS

 

152.                     Altta akciğer grafisi verilmiş olan tıp fakültesi 3. sınıf öğrencisi bayan hasta acil servise sağ tarafında göğüs ağrısı şikâyeti ile başvuruyor. Ağrı uzun zamandır varmış. Özellikle ders çalıştığı zamanlar artıyormuş. Bugünlerde masada çok fazla oturmuş ve ağrıları artmış, Nefes alınca da batıyormuş. Tanınız nedir?

  


a) Myalji

b) Akciğer hidatik kist rüptürü

c) Pektus için takılmış bar

d) Atelektazi

e) Spontan pnömotoraks

 

153.                     PA Akciğer grafisi altta görülen hasta, 39 yaşında bayan. Sigara kullanmıyor. 10 gün önce öksürük, balgam çıkarma ve ateş şikayetleri başlamış. Bu hastada öntanıda öncelikle ne düşünürsünüz?

  


a)      Pnömoni

b)      Perfore akciğer hidatik kisti

c)      Akciğer kanseri

d)     Pnömotoraks

e)      Plörezi

 

154.                     73 yaşında erkek hasta. Son bir aydır ses kısıklığı yakınması mevcut. 30 yıl önce ses tellerinde nodül saptandığını ifade ediyor. 56 yıldır günde 1.5 paket sigara içmiş. 5-6 ay önce bırakmış. Antibiyoterapi uygulanmış, şikayeti geçmemiş. Çekilen standart akciğer filmi ve bilgisayarlı toraks tomografi kesiti altta görülüyor. Öntanınız nedir?

  


a)      Vokal kordda nodül

b)      Sarkoidozis

c)      Akciğer kanseri

d)     Tüberküloz

e)      Soliter pulmoner nodül

 

155.                     36 yaşında erkek hasta. Karın ağrısı şikayeti ile gittiği merkezde çekilen standart akciğer grafisi ve bilgisayarlı toraks tomografi kesitleri altta görülüyor. Özgeçmişinde 20 yıl günde 1 paket sigara içimi mevcut. Bu hastada öncelikle hangi patolojiyi düşünür ve cerrahi yaklaşımı planlarsınız?

    


 

a)      Yabancı cisim aspirasyonu – Bronkoskopi

b)      Radyolojik artefakt – BT tekrarı

c)      Akciğer kanseri – VATS

d)     Akciğer hidatik kisti – Torakotomi

e)      Akciğer hidatik kisti – VATS

 

156.                     Özofagus kanser cerrahisi ameliyatında hangi kesi/girişim yöntemi kesinlikle kullanılmaz?

 

a) Torakoskopi

b) Laparoskopi

c) Servikal kesi

d) Laparotomi

e) Mediyan sternotomi

 

157.                     Nuss ve Abramson ameliyatları hangi hastalıkta uygulanır?

 

a) Hiyatal herniler

b) Mediyastinal tümörler

c) Göğüs duvarı deformiteleri

d) Özofagus divertikülleri

e) Göğüs duvarı tümörleri

 

158.                     Malign mezotelyomanın tedavisinde hangisinin yeri yoktur?

 

a) Radikal plörektomi

b) Kemoterapi

c) Plöropnömonektomi

d) Radyoterapi

e) Göğüs duvarı rezeksiyonu

 

159.                     Akciğer rezeksiyonları için hangi ifade yanlıştır?

 

a) Lobektomi

b) Bilobektomi

c) Trilobektomi

d) Sleeve lobektomi

e) Lobektomi + Segmentektomi

 

160.                     Hemoptizi – Hematemez ayırımında aşağıdaki parametrelerden hangisi kanamanın hemoptizi olduğuna işaret eder?

 

a) Gaitada gizli kan testinin pozitif olması

b) Kanamanın kahve telvesi renginde olması

c) Kanamanın öksürükle gelmesi ve balgamla karışık olması

d) Kanama materyalinde gıda parçalarının olması

e) Kanamanın bulantı kusma ile gelmesi ve asidik pH’da olması

 

161.                     Aşağıdakilerden hangisi anatomik olmayan rezeksiyon şeklidir?

 

a) Segmentektomi

b) Lobektomi

c) Pnömonektomi

d) Extended pnömonektomi

e) Wedge rezeksiyon

 

162.                     Bir havayolunda pilot olan 40 yaşında, astenik yapılı bir erkekte, bir ay önce sağ tarafta pnömotoraks nedeniyle tüp torakostomi uygulanmış. Sol tarafta pnömotoraks olan hastada çekilen hastanın toraks (BT’sinde solda üst lob apikal segmentte bül saptandı. Kapalı göğüs drenajı uygulanan hastada 3-4 gün geçmesine rağmen akciğer ekspanse olmuyor ve masif hava kaçağı mevcut. Cerrahi girişim kararı veriliyor. Hangi seçenek bu kararı vermede etkili değildir?

 

a) Hastanın pilot olması

b) Hastanın 40 yaşında, astenik yapılı bir erkek olması

c) Kontralateral pnömotoraks

d) Toraks BT’sinde bül saptanması

e) Akciğerin ekspanse olmaması ve masif hava kaçağı

 

163.                     Altmış beş yaşında erkek hasta, 3 ay önce bir kalp ameliyatı geçirmiştir. Nefes darlığı olan hastanın çekilen akciğer filminde solda plevral sıvı saptanmış. Hastaya torasentez yapılıp sıvı boşaltılmış. İşlem sonrası çekilen film altta sağdadır. Hastaya daha sonra bir başka girişim daha uygulanmıştır. Hastanın taburculuk öncesi çekilen akciğer grafisi de altta soldadır. Bu hasta için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

 


a)      Hastaya mediyan sternotomi uygulanmıştır.

b)      Hastada kalp pili mevcuttur.

c)      Plevral sıvı için yapılan işleme bağlı komplikasyon gelişmiştir.

d)     Hastaya bu komplikasyon nedeniyle kapalı göğüs drenajı girişimi uygulanmıştır.

e)      Hastada diyafram rüptürüne bağlı herniyasyon gelişmiştir.

 

164.                     Göğüs travması sonrası toraksın aniden ciddi sıkışması sonucu vena kava superiorda ani ve çok yüksek basınç artımı ile oluşan, göğüs üst kısmında, kollarda, boyun ve yüzde siyanoz, ödem ayrıca subkonjonktival kanama ile seyreden klinik tablo nedir?

 

a)      Beck triadı

b)      Travmatik asfiksi

c)      Pulmoner kontüzyon

d)     ARDS

e)      Pulmoner laserasyon

 

165.                     Toraksın cerrahi anatomisi ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

 

a)    Akciğer sağda üç lob, solda iki lob olup sağ üst lobun apikal, anterior ve posterior olmak üzere üç segmenti vardır. En küçük akciğer rezeksiyonu wedge rezeksiyondur.

b)    Kostalar oniki adet olup son ikisi sternumla eklem yapmaz. Birinci kot fraktürleri ciddi göğüs patolojileri ile birlikte olabilir.

c)    Diyafragmı innerve eden sinirin adı nervus frenikus olup kanserle atake olduğunda diyafram paralizisi görülür.

d)    Mediastenin ön tarafında sternum, arka tarafında kolumna vertebralis olup mediastenin bütün bölümlerinde en sık rastlanan patoloji lenfadenopatilerdir.

e)    Özofagusun serozası yoktur ve üç yerde anatomik darlık görülür. Yabancı cisimlerine genellikle özofagusun en dar yeri olan özofagokardiyak bileşkede rastlanır.

 

166.                     Aşağıdakilerden hangisi invaziv tanı yöntemlerinden değildir?

 

a) Bronkoskopi

            b) Torasentez

            c) Manyetik rezonans görüntüleme

            d) Torakoskopi

e) Transtorasik ince iğne aspirasyon biyopsisi (TTİİAB)

 

167.                     Anamnez ve fizik muayene sonucu öntanıda akciğer kanseri düşünülen bir hastada tanıya gidebilmek için kullanılan yöntemlerin sıralaması (algoritm) hangi seçenekte doğrudur?

a)    Akciğer grafisi- mediastinoskopi- eksploratris torakotomi

b)    Balgam sitolojisi- toraks ultrasonografisi- transtorasik iğne biyopsisi

c)    Bilgisayarlı tomografi- bronkoskopi- diagnostik torakotomi

d)    Akciğer grafisi- bilgisayarlı tomografi- bronkoskopi

e)    Bilgisayarlı tomografi- bronkoskopi- videoyardımlı torakoskopi

 

168.                     Trakeobronşial ve özofageal yabancı cisimlerin tedavisine yönelik ifadelerden hangisi doğrudur?

 

a) Rijit özofagoskopi hastayı genel anestezi riskinden korumak için lokal anestezi ile yapılmalıdır.

b) Çocuklarda tedavide bronkoskopiden önce inhalasyon-postural drenaj tekniği uygulanmalıdır.

c) Radyografik incelemeler normal olsa bile anamnezde yabancı cisim hikayesi varsa mutlaka endoskopi yapılmalıdır.

d) Trakeobronşial yabancı cisimlerde emboli tedavisinde kullanılan Fogarty kateteri kesinlikle kullanılmaz.

e) Endoskopik çıkarmaya bağlı özofagus perforasyonu gelişirse hemen oral alım kesilir ve konservatif tedavi uygulanır.

 

169.                     Toraks travması ile ilgili aşağıdaki açıklamalardan hangisi yanlıştır?

 

a) Diyafram rüptürü genellikle yüksekten düşme, trafik kazası gibi künt travma sonucu olur ve sıklıkla sağ tarafta rastlanır.

b) Tansiyon pnömotoraks, hemotoraks, kardiyak tamponad travmadan sonra şoka yol açabilen nedenlerdendir.

c) Travmayı takiben ampiyem, şilotoraks, erişkin respiratuar distres sendromu gelişebilir.

            d) Mediastinal amfizemde trakeobronşial ya da özofagus rüptürü akla gelmelidir.

e) Hemo ve/veya pnömotoraksda genellikle ilk uygulanacak tedavi işlemi tüp torakostomi(kapalı göğüs drenajı)dir.

 

  1. Yelken göğüste hangisi ölüm nedeni olamaz?

 

a)    Paradoks solunum

b)    Mediastinal kayma

c)    Hipoventilasyon

d)    Sağ-sol şant

e)    Hipoksi

 

171.                     Oniki saat önce trafik kazası geçirmiş, 20 yaşlarında bir erkek hasta acil servise başvuruyor. Hastaya akciğer grafisi çekiliyor. İleri tanı ve tedavide aşağıdaki yaklaşımlardan hangisi doğru değildir?

 

a)    Akciğer grafisinde multipl kot fraktürü saptanırsa yatırılıp gözlem altına alınır. Analjezik, ekspektoran ve profilaktik antibiyotik başlanır. Hemo ve/veya pnömotoraks gelişirse kapalı göğüs drenajı uygulanır.

b)    Sağda total kollaps saptanıyor ve drenden masif hava kaçağı mevcut. Bronş rüptürü düşünülür ve bronkoskopi planlanır.

c)    Akciğer grafisinde solda toraks içinde hava-sıvı seviyesi gözleniyor ve oskültasyonda bağırsak sesleri alınıyor. Diyafragma rüptürü düşünülüp toraks BT istenir.

d)    Sağda hemotoraks saptanan hastaya kapalı göğüs drenajı uygulanır. Vital bulguları normal olan hastanın 1000 cc drenajı oldu. Hastaya acilen torakotomi uygulanır.

e)    Göğüs ön duvarında yelken göğüs saptanan hasta ileri derecede dispneik ve kan gazı değerleri kötü. Hastaya mekanik ventilasyon desteği uygulanır.

 

  1. Torasik outlet sendromu için hangisi yanlıştır?

 

a)    Vasküler lezyonları olan ve ulnar sinir iletim hızı çok düşen hastalarda tedavi cerrahidir.

b)    Postoperatif fizyoterapi uygulanır.

c)    Birinci kosta daima çıkarılmalıdır.

d)    Kosta çıkarılırken periostu yerinde bırakılır.

e)    Hafif vakalarda konservatif tedavi (fizyoterapi, kas gevşeticiler) uygulanır.

 

173.                     Aşağıdaki konjenital bronkopulmoner anomalilerden hangisine erişkinlerde rastlanmaz?

 

a) Pulmoner sekestrasyon

            b) Konjenital kistik adenomatoid malformasyon

            c) Bronkojenik kist

            d) Pulmoner hipoplazi

e) Konjenital lober amfizem

 

174.                     Toraks travmasına bağlı bir hemotoraksta drenajla 1200 ml kan boşaltıldıktan ve kan replasmanı yapıldıktan iki saat sonra 1000 ml’lik bir kanama daha saptanmıştır. Bu durumda aşağıdakilerden hangisi uygun olur?

 

a)      Drenaj ve transfüzyonlara devam edilmesi

b)      Gerekli cerrahi işlemin yapılması

c)      Hemostatik ilaçların verimesi

d)     Daha iyi drenaj için ikinci bir drenaj tüpü konulması

e)      Lezyonlu hemotoraksta akciğer kollapsı sağlanarak kanamanın durdurulması

 

175.                     Aşağıdaki hastalıklardan hangisi torasik çıkış sendromuna neden olmaz?

 

a)      Birinci kosta anomalisi

b)      Servikal kosta

c)      Akrosiyanoz

d)     İnterskalen üçgenin darlığı

e)      Skalen kasın hipertrofisi

 

  1. Primer akciğer kanserinde evrelendirme sistemi ile oluşan standardizasyonun faydaları arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?

 

a)      Hızlı ve güvenilir kesin tanı konulması

b)      Tedavi yaklaşımının belirlenmesi

c)      Tedavi sonuçlarının belirlenmesi

d)     Hastalığın prognozunun izlenmesi

e)      Hastaneler arasında veri transferinin sağlanması

 

  1. Aşağıdaki toraks travmasına bağlı patolojilerden hangisi hayatı tehdit etmez?

 

a)      Yelken göğüs

b)      Hemotoraks

c)      Açık pnömotoraks

d)     Tansiyon pnömotoraks

e)      Travmatik asfiksi

 

  1. Aşağıdakilerden hangisi acil toraks girişimlerinden değildir?

 

a)      Torasentez

b)      Tüp torakostomi

c)      Sternotomi

d)     Mediyastinotomi

e)      Torakotomi

 

  1. Aşağıdakilerden hangisi primer spontan pnömotoraksa ait komplikasyonlardan değildir?

 

a)      Tansiyon pnömotoraks

b)      Reekspansiyonu takiben gelişen pulmoner ödem

c)      Pyopnömotoraks

d)     Hemopnömotoraks

e)      Şilopnömotoraks

 

  1. Aşağıdaki ampiyem nedenlerinden hangisinde dekortikasyon tedavide uygulanmaz?

 

a)      Tüberküloz

b)      Postpnömonektomi

c)      Travma

d)     Subdiyafragmatik apse

e)      Kist hidatik

 

  1. Bronşektazi etyolojisinde yer alan aşağıdaki nedenlerden hangisinde rezeksiyon kontrendikedir?

 

a)      Pnömoni

b)      Bronşiyal karsinoid tümör

c)      Yabancı cisim

d)     Kistik fibrozis

e)      Tüberküloz

 

  1. Trakea rezeksiyonu ve rekonstrüksiyonu endikasyonu en sık aşağıdaki hangi nedenden dolayı uygulanır?

 

a)      Neoplazmlar

b)      Travmalar

c)      Entübasyona bağlı striktürler

d)     Trakeomalazi

e)      Akkiz trakeoözofageal fistül

 

  1. Yelken göğüsde aşağıdaki fizyopatolojilerden hangisi mevcut değildir?

 

a)      Kardiyak output’un düşmesi

b)      Paradoksal solunum

c)      Pulmoner hipertansiyon

d)     Mediyastinal flatter

e)      Venöz dönüşün azalması

 

TIPTA UZMANLIK SINAVI (TUS)’NDA SON ON ÜÇ YILDA ÇIKMIŞ GÖĞÜS CERRAHİSİ İLE İLGİLİ SORULAR (2010 NİSAN – 2023 EYLÜL)

 

GÖĞÜS CERRAHİSİ’NE GİRİŞ

 

1.      (2013 Eylül TUS sorusu)

  


2.      (2010 Aralık TUS sorusu)

 


3. (2022 Eylül TUS sorusu)


DİYAFRAM HASTALIKLARI VE CERRAHİSİ

 

1.      (2017 Ağustos TUS sorusu)

 


2.      (2017 Nisan TUS sorusu)

  

 

        3. (2020 Ekim TUS sorusu)

        


        4. (2021 Eylül TUS sorusu)



5. (2022 Eylül TUS sorusu)


ÖZOFAGUS HASTALIKLARI VE CERRAHİSİ

 

1.      (2018 Ağustos TUS sorusu)

 

 

2.      (2018 Şubat TUS sorusu)

 


3.      (2017 Ağustos TUS sorusu)

  

 

4.      (2017 Nisan TUS sorusu)

 

 

5.      (2016 Nisan TUS sorusu)

 

 

6.      (2016 Nisan TUS sorusu)

 

 

7.      (2015 Eylül TUS sorusu)

 

 

8.      (2015 Nisan TUS sorusu)

 

 

9.      (2014 Nisan TUS sorusu)

 


10.  (2014 Nisan TUS sorusu)

  


11.  (2014 Nisan TUS sorusu)



12.  (2013 Eylül TUS sorusu)

 

 

13.  (2013 Nisan TUS sorusu)

 


14.  (2012 Eylül TUS sorusu)

  


15.  (2010 Aralık TUS sorusu)

  


16.  (2010 Aralık TUS sorusu)

  


17.  (2010 Nisan TUS sorusu)

  

 

18.  (2010 Nisan TUS sorusu)

 

    
        19.  (2020 Ekim TUS sorusu)
        

        20.  (2021 Mart TUS sorusu)


        21.  (2021 Eylül TUS sorusu)


        22.  (2021 Eylül TUS sorusu)


        23.  (2021 Eylül TUS sorusu)


24. (2022 Mart TUS sorusu)


25. (2023 Nisan TUS sorusu)


26. (2023 Eylül TUS sorusu)



MUHTELİF GÖĞÜS CERRAHİSİ KONULARI


1.      Aşağıdaki patolojilerden hangisinin görüntülemede orta mediyastende saptanması en az olasıdır? (2020 Şubat TUS sorusu)

 

a)      Lenfadeopati

b)      Bronkojenik kist

c)      Arkus aorta anevrizması

d)     Perikardiyal kist

e)      Bochdalek hernisi

 

2.      Perikardiyal tamponad tanısıyla izlenen bir hastada aşağıdaki fizik muayene bulgularından hangisinin görülmesi en az olasıdır? (2020 Şubat TUS sorusu)

 

a)      Akciğerlerde bilateral orta ve bazalde raller

b)      Hipotansiyon

c)      Boyun ven dolgunluğu

d)     Pulsus paradoksus

e)      Kalp seslerinin derinden gelmesi

 

3.      Onbeş yaşındaki erkek hasta; göğüs ağrısı, öksürük, şeffaf sıvı ve beyaz membran benzeri parçacıklar ekspektore etme nedeniyle başvuruyor. Özgeçmişinde herhangi bir hastalık olmayan hastanın ailesiyle birlikte köylerinde hayvancılıkla uğraştığı öğreniliyor. Hastanın çekilen akciğer grafisinde görülen membran hattının hava-sıvı seviyesi üzerine çökmesiyle oluşan işarete ne ad verilir? (2020 Şubat TUS sorusu)

 

a)      Menisküs işareti

b)      Nilüfer işareti

c)      Escudero-Nemerow işareti

d)     Ay işareti

e)      Çentik işareti

 

4.      (2019 Eylül TUS sorusu)

 

 

5.      (2019 Şubat TUS sorusu)

 

 

6.      (2019 Şubat TUS sorusu)

 


7.      (2018 Ağustos TUS sorusu)

  

 

8.      (2018 Ağustos TUS sorusu)

 

 

9.      (2018 Ağustos TUS sorusu)

 

 

10.  (2018 Şubat TUS sorusu)

 

 

11.  (2018 Şubat TUS sorusu)

 

 

12.  (2018 Şubat TUS sorusu)

 


13.  (2018 Şubat TUS sorusu)

  


14.  (2018 Şubat TUS sorusu)

  

 

15.  (2018 Şubat TUS sorusu)

 

 

16.  (2017 Ağustos TUS sorusu)

 

 

17.  (2017 Ağustos TUS sorusu)

 

 

18.  (2017 Nisan TUS sorusu)

 


19.  (2016 Eylül TUS sorusu)

 

 

20.  (2016 Eylül TUS sorusu)

 


21.  (2016 Nisan TUS sorusu)

 

 

22.  (2016 Nisan TUS sorusu)

 


23.  (2015 Eylül TUS sorusu)

  


24.  (2015 Eylül TUS sorusu)

  

 

25.  (2015 Eylül TUS sorusu)

 


26.  (2015 Nisan TUS sorusu)

 

 

27.  (2015 Nisan TUS sorusu)


 

28.  (2014 Eylül TUS sorusu)

 


29.  (2014 Eylül TUS sorusu)

  


30.  (2014 Eylül TUS sorusu)

  

 

31.  (2014 Nisan TUS sorusu)

 

 

32.  (2014 Nisan TUS sorusu)

 


33.  (2013 Eylül TUS sorusu)

  


34.  (2013 Eylül TUS sorusu)

 

 

35.  (2013 Eylül TUS sorusu)

  


36.  (2013 Nisan TUS sorusu)

  


37.  (2013 Nisan TUS sorusu)

 

 

38.  (2013 Nisan TUS sorusu)

  


39.  (2013 Nisan TUS sorusu)

 

 

40.  (2012 Eylül TUS sorusu)

 

 

41.  (2012 Nisan TUS sorusu)

  


42.  (2012 Nisan TUS sorusu)

 

 

43.  (2012 Nisan TUS sorusu)

 

 

44.  (2012 Nisan TUS sorusu)

  

 

45.  (2011 Eylül TUS sorusu)

 

 

46.  (2011 Nisan TUS sorusu)

 

 

47.  (2011 Nisan TUS sorusu)

  


48.  (2010 Aralık TUS sorusu)

  

 

49.  (2010 Aralık TUS sorusu)

 

 

50.  (2010 Aralık TUS sorusu)

 

 

51.  (2010 Aralık TUS sorusu)

  


52.  (2010 Nisan TUS sorusu)

 

 

53.  (2010 Nisan TUS sorusu)

 

            54. (2020 Ekim TUS sorusu)


            55. (2020 Ekim TUS sorusu)


            56. (2020 Ekim TUS sorusu)


            57. (2020 Ekim TUS sorusu)


            58. (2021 Mart TUS sorusu)


            59. (2021 Mart TUS sorusu)


            60. (2021 Eylül TUS sorusu)


61. (2022 Eylül TUS sorusu)


62. (2022 Eylül TUS sorusu)


63. (2022 Eylül TUS sorusu)


64. (2022 Eylül TUS sorusu)


        65. (2023 Nisan TUS sorusu)


66.  (2023 Nisan TUS sorusu)


67.  (2023 Nisan TUS sorusu)


68.  (2023 Eylül TUS sorusu)


69. (2023 Eylül TUS sorusu)


70. (2023 Eylül TUS sorusu)


71. (2023 Eylül TUS sorusu)




Göğüs Cerrahisi Stajı Soru Hazinesi ve Cevap Anahtarı-Prof. Dr. İrfan Yalçınkaya



CEVAP ANAHTARI - PROF. DR. İRFAN YALÇINKAYA

 

GÖĞÜS CERRAHİSİ’NE GİRİŞ

 

1.     C

2.     D

3.     D

4.     E

5.     D

6.     C

7.     C

8.     C

9.     E

10.  C

11.  C

12.  D

13.  E

14.  E

15.  E

16.  C

17.  Bu sorunun cevabını Youtube'da araştırıp bulunuz lütfen

18.  D

19.  A

20.  E

21.  E

22.  E

23.  Bu sorunun cevabını internette araştırıp bulunuz lütfen

 

DİYAFRAM HASTALIKLARI VE CERRAHİSİ

 

1.     D

2.     A

3.     D

4.     E

5.     A

6.     E

7.     E

8.     C

9.     D

10.  D

11.  B

12.  C

13.  E

14.  E

15.  B

16.  A

17.  C

18.  A

19.  C

20.  D

21.  C

22.  C

23.  E

24.  D

25.  C

26.  A

27.  E

28.  C

29.  E

30.  C

31.  B

32.  D

33.  E

34.  D

35.  D

36.  D

37.  C

38.  C

39.  D

40.  B

41.  C

 

ÖZOFAGUS HASTALIKLARI VE CERRAHİSİ

 

1.     C

2.     D

3.     D

4.     E

5.     E

6.     B

7.     B

8.     E

9.     E

10.  A

11.  C

12.  D

13.  B

14.  C

15.  E

16.  B

17.  A

18.  B

19.  B

20.  C

21.  A

22.  B

23.  C

24.  D

25.  C

26.  E

27.  C

28.  C

29.  D

30.  A

31.  B

32.  D

33.  E

34.  C

35.  D

36.  A

37.  E

38.  D

39.  B

40.  A

41.  C

42.  A

43.  E

44.  C

45.  E

46.  E

47.  C

48.  E

49.  D

50.  D

51.  E

52.  E

53.  C

 

MUHTELİF GÖĞÜS CERRAHİSİ KONULARI

 

1.     B

2.     B

3.     B

4.     B

5.     C

6.     D

7.     D

8.     D

9.     E

10.  B

11.  B

12.  D

13.  D

14.  E

15.  C

16.  D

17.  A

18.  C

19.  E

20.  E

21.  D

22.  B

23.  D

24.  C

25.  C

26.  D

27.  E

28.  B

29.  C

30.  E

31.  E

32.  E

33.  E

34.  B

35.  D

36.  E

37.  C

38.  E

39.  D

40.  C

41.  B

42.  C

43.  D

44.  E

45.  E

46.  D

47.  B

48.  E

49.  D

50.  A

51.  C

52.  E

53.  C

54.  B

55.  D

56.  A

57.  D

58.  C

59.  E

60.  D

61.  E

62.  C

63.  B

64.  A

65.  E

66.  E

67.  D

68.  A

69.  B

70.  C

71.  E

72.  E

73.  D

74.  E

75.  C

76.  C

77.  D

78.  E

79.  A

80.  A

81.  B

82.  D

83.  C

84.  B

85.  E

86.  E

87.  C

88.  C

89.  B

90.  D

91.  B

92.  D

93.  D

94.  A

95.  D

96.  A

97.  C

98.  C

99.  E

100.                B

101.                D

102.                D

103.                A

104.                E

105.                B

106.                C

107.                C

108.                C

109.                D

110.                D

111.                D

112.                C

113.                C

114.                D

115.                E

116.                E

117.                A

118.                B

119.                B

120.                B

121.                E

122.                D

123.                C

124.                D

125.                B

126.                E

127.                D

128.                A

129.                D

130.                C

131.                D

132.                C

133.                C

134.                E

135.                D

136.                D

137.                B

138.                E

139.                D

140.                E

141.                C

142.                B

143.                D

144.                A

145.                E

146.                C

147.                D

148.                B

149.                C

150.                D

151.                C

152.                E

153.                A

154.                C

155.                C

156.                E

157.                C

158.                E

159.                C

160.                C

161.                E

162.                B

163.                E

164.                B

165.                E

166.                C

167.                D

168.                C

169.                A

170.                B

171.                D

172.                D

173.                E

174.                B

175.                C

176.                A

177.                E

178.                D

179.                E

180.                B

181.                D

182.                C

183.                C

 

TIPTA UZMANLIK SINAVI’NDA ÇIKMIŞ SORULARIN CEVAPLARI

 

GÖĞÜS CERRAHİSİ’NE GİRİŞ

 

1.     D

2.     B

 

DİYAFRAM HASTALIKLARI VE CERRAHİSİ

 

1.     B

2.     D

3.     D

4.     B

5.     C

 

ÖZOFAGUS HASTALIKLARI VE CERRAHİSİ

 

1.     D

2.     C

3.     E

4.     E

5.     A

6.     C

7.     E (Yani bu dört seçeneğin dışındaki seçenek, zira bunların hepsi GÖR ile ilgili doğrudur)

8.     E (Yani bu dört seçeneğin dışındaki seçenek, zira bunların hepsi GÖR ile ilgili doğrudur)

9.     E

10.  C

11.  A

12.  D

13.  A

14.  C

15.  B

16.  A

17.  C

18.  A

19.  C

20.  C

21.  E

22.  A

23.  C

24.  B

25. C

26. A

 

MUHTELİF GÖĞÜS CERRAHİSİ KONULARI

 

1.     E

2.     D

3.     B

4.     C

5.     C

6.     E

7.     D

8.     D

9.     C

10.  E

11.  B

12.  C

13.  B

14.  D

15.  D

16.  A

17.  A

18.  D

19.  D

20.  C

21.  A

22.  C

23.  Kırmızı renkli ifade

24.  Bu dördünün dışındaki seçenek

25.  Bu dördünün dışındaki seçenek

26.  Kırmızı renkli ifade

27.  B

28.  C

29.  D

30.  C

31.  E

32.  E

33.  D

34.  E

35.  E

36.  E

37.  A

38.  C

39.  E

40.  B

41.  C

42.  A

43.  E

44.  B

45.  A

46.  B

47.  D

48.  C

49.  A

50.  D

51.  C

52.  B

53.  B

54.  C

55.  B

56.  E

57.  A

58.  B

59.  C

60.  B

61.  D

62.  D

63.  A

64.  D

65. D

66. B

67. A

68. D

69. C

70. E

71. A

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

2024 RAMAZAN BAYRAMI TEBRİĞİM