22 Nisan 2023 Cumartesi

PANDEMİ, YAYIN, DEPREM VE ZİYARET

Kovid-19 pandemi sürecinde Hatay’da bir hastanede haftalarca yoğun bakımda yatıp ölümden dönen ve sonrasında drenli bir şekilde başvuran bir hastamızı, hastalığa bağlı gelişen büllöz akciğer ve tekrarlayan pnömotoraks nedeni ile ameliyat etmiştim. Bu süreçte pandemiye bağlı bir nedenle ameliyat ettiğimiz bu tek vakayı, nadir ve ilginç olması hasebiyle “A Case Developing Bilateral Bullae Due to COVID-19 Infection and Operated for Recurrent Pneumothorax" adıyla yayına hazırlamıştık. Makale ‘The European Research Journal’ dergisinde kabul edildi.* Hasta ile bu süreçte tanışıklığımız artmıştı, kendisi Hatay Çevre ve Şehircilik Müdürü olup Hatay’a yolum düşerse beklediğini belirtmişti.

Deprem sonrası bu hasta aklıma geldi, merak edip aradım. Kendisinin kaldığı bina ağır hasar almasına rağmen yıkılmamış ve binadaki herkes kurtulmuş. Akabinde de İstanbul’da annesinin yanına ailecek gelmişler.

Va’de (verilen süre) tamam olmayınca insan ölmezmiş. Bu hasta hem o zorlu pandemi sürecinden sağ salim çıktı, hem de son büyük depremden kurtuldu. Tabir-i caizse çekirge iki defa sıçradı.

Hasta eşi ve bir yakını ile 29 Mart tarihinde hem kontrol hem de ziyaret için geldi. Sağlık yönünden problemi yoktu, neşesi de yerinde idi. Doktor ve eski hastası olarak Süreyyapaşa Hastanesi C Blok deprem riski nedeniyle boşaltılmadan önce poliklinik yaptığım odada bir hatıra fotoğrafı çektirmeyi de ihmal etmedik. Tekrar geçmiş olsun diyor, sağlıklı uzun bir ömür diliyorum.

*Makaleyi tam metin okumak isteyenler için pdf formatında full text;

Prof. Dr. İrfan Yalçınkaya
SBÜ Sultanbeyli & Süreyyapaşa Göğüs Cerrahisi Kliniği



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

2024 RAMAZAN BAYRAMI TEBRİĞİM