Hekim Anı Kitapları Arasında Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanlarına Ait Olanların Yeri
Tababet bir san’at olup konusu insandır, hatta sağlığını kaybetmiş insandır. Tarih boyunca diğer mesleklerden ayrı ve özel bir yeri olmuştur. Hekimlerin başta hasta ve hasta yakını olmak üzere meslektaşları, yardımcı sağlık personeli ve sağlık yöneticileri ile olan ilişkileri anlatılmaya ve yazılmaya değer anılarla doludur.
Bu yazıda, meslek hayatındaki anılarını ve tecrübelerini okuyucularla da paylaşmış olan hekimlerin bir kısmının okuduğum kitaplarını zikretmek, tıp branşlarına göre bir analizini yapmak ve göğüs hastalıkları ve cerrahisi uzmanlarına ait olanların yerini de kısaca vurgulamak istedim.
Bu amaçla ülkemizde bugüne kadar basılıp yayınlanmış hekim anı kitaplarından belirleyip ulaşabildiğim 24 tanesini okudum. Bu kitapların ilk 3’ünü çeşitli tarihlerde, geri kalan 21’ini ise 14 Ağustos 2020’den bugüne kadar yani bir buçuk yıllık sürede okudum. Bir tane de benim yazdığım kitabı eklersek, 25 kitabı değerlendirmeye aldım. (Resim 1)
Resim 1. Hekim Anı Kitapları |
Anı kitaplarından 23’ü ülkemizdeki hekimlere aittir. Bu hekimlerden biri Osmanlı döneminde görev yapmış Bulgar kökenli, diğeri de yine bir dönem Kayseri civarında çalışmış ABD’li bir hekimdir. Kitapların tümü yazarları tarafından kaleme alınmışken, bir tanesi yazarın notlarının vefatından sonra derlenmesi ile oluşmuş bir anı kitabıdır. Kitaplardan ikisinin yazarının biri Çeçen olup kendisi tarafından kaleme alınırken, diğeri de Rus bir hekime ait olup yine bir Rus edebiyatçı tarafından hikâyeleştirilmiştir.
Kitapların hekimlerin branşlarına göre dağılımı incelendiğinde 6’sının pratisyen hekimlere, 17’sinin uzman hekimlere, kalan ikisinin ise birinin muhtelif hekimlere diğerinin de pratisyen hekimler ve yardımcı sağlık personellerine ait anılardan oluştuğu görülmektedir.
Uzman hekimler tarafından kaleme alınanlar arasında ise; hariciye 3, genel cerrahi & göğüs cerrahisi 2 ve göğüs hastalıkları, göz hastalıkları (bir hekime ait iki kitap), beyin cerrahisi, çocuk hastalıkları, psikiyatri, dahiliye, nöroloji, KBB, Üroloji branşları 1’er adetle yer almaktadır. (Resim 1 ve 2)
Resim 2. Göğüs Hastalıkları & Cerrahisi Uzmanlarına Ait Anı Kitapları |
Anılarını kaleme alma riskini üstlenmiş, cüret ve zahmet etmiş meslektaşlarımızın kitaplarının her biri okuyucuna çok şey kazandırmaktadır. Başta tıp eğitimi almak isteyenler ve tıp öğrencileri olmak üzere hekimler, sağlık kurum yöneticileri dahil halktan herhangi bir kimsenin bile hikmetlerle dolu bu mesleğin mensuplarından öğreneceği ve istifa edeceği çok şeyler olduğu kanaatindeyim.
Göğüs hastalıkları ve cerrahisi branşlarına ait yayınlanmış üç kitaba, ilerleyen yıllarda başka uzman meslektaşlarımızın da yeni kitaplarla katılacağı temennisindeyim.
Kaynak: Hekim Anı Kitapları. Yirmi iki hekimin anı kitaplarına dair kısa notlarım. Benim Yolum – Tababet sanatının icrası ile geçen 33 yıl, Prof. Dr. İrfan Yalçınkaya, 2021, Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık, Sh. 365-76.
https://www.
NOT: Bu yazı, önce bir kongreye sözlü bildiri olarak gönderildi. Fakat reddedildi. Reddedilme gerekçesinde "Ne yazık ki, hakemlerin verdiği notların ortalaması, bildirinizin bu yılki genel sıralama içinde Kongrede Sözlü veya E-Poster sunuma kabul edilmesine yetmemiştir" notu düşülmüştü. Daha sonra bir derneğin bültenine yazı olarak gönderildi, fakat yine reddedildi, gerekçesinde "Bu güzel yazıyı bizim dergimize göndermenizden onur duyduk. Ancak dergimizde bilimsel içerikli yazılara yer verdiğimiz için üzülerek yazınızı kabul edemeyeceğimizi bildiririz" notu düşüldü. Ben de bunun üzerine kendi mesleki blogumda yayınlayıp okuyucu ile paylaşmaya karar verdim. Gerekçem de o bültene red sonrası verdiğim cevabın ta kendisidir. "Hayat yalnız bilimsel çalışmalardan ibaret değildir, hekimlik hayatı da öyle. Farkında mısınız hekimlik bitiyor, ruhu ölüyor. Hekimler birer tıp uzmanına, teknisyene dönüşüyor".
Prof. Dr. İrfan Yalçınkaya
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder