4 Mayıs 2024 Cumartesi

KONGRE VE TOPLANTI DÖNEMİMİN BİLANÇOSU

KONGRE VE TOPLANTI DÖNEMİMİN BİLANÇOSU

 

İlk katıldığım kongre: Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği XXI. Ulusal Kongresi, Kuşadası, 24-28.10.1993 (4. yıl asistanı idim, katılım hikayesini 1 no’lu kaynaktan okuyabilirsiniz). (1)

 

Son katıldığım kongre: II. Uluslararası Ahi Evran Tıp & Sağlık Bilimleri Kongresi, “Geleneksel Tamamlayıcı ve Bütünleyici Tıp”, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Kongre Kültür Merkezi, Kırşehir, 17-19.11.2022 (Kendi imkanlarımla katıldım, kongre katılım ücretini Van Tıp’lı Dekan ricam üzerine almadı, yol masraflarını kendim karşıladım ve Kırşehir’de dostlarda kaldım, güzelce ağırlandım). (2)

 

29 Yıllık süre içerisinde toplam 90 Bilimsel Aktivite’ye katıldım. Bunların 50’si kongre, 16’sı toplantı & sempozyum ve 24’ü de kurs ve diğer etkinliklerdi. (3) Yurtdışı katıldığım tek kongre 2012 yılındaki Essen Almanya’daki ESTS kongresidir.

 

Halihazırda hiçbir Göğüs Hastalıkları Derneği’ne üye değilim. En son geçen yıl Göğüs Cerrahisi Derneği(TGCD)’nden de gördüğüm lüzum üzerine istifa ettim. (4)

 

2021 TGCD kongresine katılmış, son gün son konuşmamı yapmış(ım), bilahare de en son 2022 yılı Mart ayında ASYOD’un UASK kongresi için lütfen davet almış ve eş başkanlardan biri olarak oturmuştum. (5)

 

2023 yılında hiçbir kongre ve toplantıya davet almadım ve katılmadım. Hiçbir derneğe üye değilken, onca şey yaşanmış ve de dernekler & kongreler konusunda onca yazı yazmışken, bundan sonra herhangi bir kongre ve toplantıya çağrılacağımı zannetmiyorum, doğrusu bir beklenti içinde de değilim. (6)

 

Zira artık derneklerde bulunmaktan, örselenip incitilmekten, dışlanmaktan, bilimsel ve sosyal açıdan bana fazla bir şey katmayan kongre ve toplantılara katılmaktan usandım, yoruldum, gına geldi. Artık göğüs hastalıkları ve cerrahisi camiasında bazı yüzleri görmek, iki kelam dahi etmek istemiyorum. Birbirinin benzeri, kopyası, tekrarı olan kongre ve toplantıların bu saatten sonra bilimsel ve akademik yönden bana kayda değer bir şey katacağını düşünmüyorum. Her dernek ve kongrede üç aşağı beş yukarı benzer konular dön dolaş tekrarlanıp duruyor, benzer isimler ortalıkta arzı endam ediyor. İlaç ve medikal firmaların ‘koşulsuz eğitim desteği!’ cafcaflı, yaldızlı lafı altında ve finansörlüğünde-sponsorluğunda düzenlenen ve daha çok bedava tatil ve seyahati andıran bilimsel görünümlü kongre, sempozyum, okul ve buluşmalara katılmak bende iyice bıkkınlık ve rahatsızlık oluşturdu. Halkın (SGK’nın) parası ile bu tür etkinliklerin yapılmasına itirazım var artık. Geçmişte olanlar için üzgünüm, hoş görülsün lütfen, Allah affetsin.

 

Acısıyla tatlısıyla, günahı sevabıyla, anıları ve fotoğraflarıyla dernek, kongre ve toplantı dönemi benim için ve benim açımdan kapandı. Belki katılımcıların parasını kendi ceplerinden ödediği ve kamu kurum ve kuruluşlarında yapılacak mütevazi ve gerçekten bilimsel, akademik, ehliyet ve liyakata yaraşır-yakışır bilimsel etkinlikler olursa o zaman katılımı düşünebilirim. Bunun dışında buraya kadar ve bu kadar.

 

04.05.2024 / Prof. Dr. İrfan Yalçınkaya

 

Kaynaklar:

 

1.   TÜSAD Hikayem, https://profdrirfanyalcinkaya.blogspot.com/2021/09/tusad-hikayem.html

2.   https://www.youtube.com/watch?v=hZINUc2Ovcc

3.   Bilimsel Yayın ve Çalışma Listem - 2024 – Prof. Dr. İrfan Yalçınkaya, https://profdrirfanyalcinkaya.blogspot.com/2020/06/bilimsel-yayin-ve-calisma-listem-2020.html

4.   Türk Göğüs Cerrahisi Derneği Üyeliğimin Çeyrek Yüzyılının Değerlendirilmesi ve İstifa Sürecimin Öyküsü, https://profdrirfanyalcinkaya.blogspot.com/2023/10/turk-gogus-cerrahisi-dernegi-uyeligimin.html

5.   ASYOD’la On Yıl, https://profdrirfanyalcinkaya.blogspot.com/2022/11/asyodla-on-yil.html

6.   Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanlık Dernekleri İle İlgili Yazılarımın Listesi, İki Not ve Son Sözüm, https://profdrirfanyalcinkaya.blogspot.com/2024/02/gogus-hastaliklari-ve-cerrahisi.html




2 yorum:

  1. Dediklerinize katılmamak elde değil aynı şeyi düşünüyorum. Hep aynı adamlar ya yönetimde ya kongre düzenleme kurulunda ya sekreter ya da bilimsel komite başkanı artık gerçekten gına geldi. Eger davet gelmezse ben de zaten katılmıyorum. Sırayla görevleri paylaşıyorlar, bir sonraki kongrede sohbetlerine dahil olacak masa arkadaşlarını vs seçiyorlar. Arada da genç arkadaslar adı altında 3, 5 kenardan köşeden isim çağırıyorlar. Gece sosyal ortamlarda yine aynı isimler, belki masa arkadaşlığı yaparlar ve keyifli bir sohbet olursa bir sonraki kongrede konuşmacı ve görevli havuzunda yer alabilirler kim bilir?
    İmkan olursa daha kaliteli, adil ve seçkin olan yurt dışı kongrelere katılmak ve mesai harcamak daha doğru.
    Ha unutmadan Sosyal bilimcilerin! dışında bir de Reklam bilimciler var onlar da daha çok 4 göğüs derneğinin olduğu kongreleri tercih ediyorlar ki orada göğüsçüler de var böylece ben yaptım neler yaptım siz de yapabiliyorsunuz mesajını verip özellikle istanbul pastasından tadımlık almak sonra da ertesinde geldikleri yere geri donüp işleri tıkırına koymak derdindeler.
    Vel hasılı kelam yozlaşmaya devam.
    Göğüs derneklerinde göğüs cerrahi çalışma grubu adı altında belli gruplar ele geçirmiş her kongre döneminde ellerindeki çarşaf listelerle seçim odalarımda bir telaş, oy verecekler belli, toplanmışlar panayır yerine. 2 sene önce bir çalışma grubuna üye olayım dedim. Hop hemşerim oldu. Ama baktığında ortam demokratik??? istersen ismini yazar listeye oylarlar ama bir amaç için toplanıp hangi kişi oy verecek hikaye işler. Tamam kardeşim dedim döndüm kapıdan. "
    Bir Göğüs Cerrahisi Profesörü

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Halihazırda bir üniversitenin göğüs cerrahisi anabilim dalında profesör olarak görev yapan ve adının açıklanmasını istemeyen bu meslektaşımız gibi düşünen ve bu konuda rahatsız olan çok sayıda meslektaşımız var ama afişe olmak istemiyorlar, korkuyorlar, konuşsalar da bir şeylerin değişeceğine inanmıyorlar; ayrıca dimyata pirince gitmek isterken evdeki bulgurdan da olmak istememek babından belki bir gün kendilerinin hatırlanacağını, kongre ya da toplantılarda bir görev verileceğine inanıyorlar, umutla bekliyorlar ya da kendileri de birgün o derneklerde gözdelerden olacakları hayaliyle yaşıyorlar, benim son paragrafta söylediğim çözüm önerisi onlara şu an o kadar uzak ki, sabır, gayret ve zaman lazım

      Sil