7 Mayıs 2024 Salı

AKCİĞER HİDATİK KİSTİ - PROF. DR. İRFAN YALÇINKAYA

AKCİĞER HİDATİK KİSTİ

Merhaba. Şimdi de Göğüs Cerrahisi Uzmanlık Dalı'nın uğraş alanlarından biri olan “Akciğer Hidatik Kisti” konusunu hazırladım. Bu konuda da bugüne kadar edindiğim bilgi ve tecrübemi, arşivimdeki dokümanları da kullanarak derse (seminere) yansıtmaya çalıştım. Konu hakkında Türkçe’deki tek kaynak kitabın editörlüğünü yapmış biri olarak, ülkemizde VATS uygulamasını akciğer hidatik kist vakalarında da uygulama fikrini ortaya atan ve Süreyyapaşa Göğüs Cerrahisi Kliniği’nde başlatan kişi olduğumu da hatırlatayım. Bu dersimi de hem stajyerler hem de asistan ve uzmanlar için hazırladım, mümkün olduğunca kısa ve öz tutmaya çalıştım, her zamanki gibi yaklaşık 40 dakikaya sığdırdım. Umarım faydalı olur. Bu sunumumu Filistin Gazze’de Soykırım sırasında şehit edilen meslektaşımız Op. Dr. Adnan El-Berş’in aziz hatırasına ithaf ediyorum.

07.05.2024 / Prof. Dr. İrfan Yalçınkaya



4 Mayıs 2024 Cumartesi

KONGRE VE TOPLANTI DÖNEMİMİN BİLANÇOSU

KONGRE VE TOPLANTI DÖNEMİMİN BİLANÇOSU

 

İlk katıldığım kongre: Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği XXI. Ulusal Kongresi, Kuşadası, 24-28.10.1993 (4. yıl asistanı idim, katılım hikayesini 1 no’lu kaynaktan okuyabilirsiniz). (1)

 

Son katıldığım kongre: II. Uluslararası Ahi Evran Tıp & Sağlık Bilimleri Kongresi, “Geleneksel Tamamlayıcı ve Bütünleyici Tıp”, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Kongre Kültür Merkezi, Kırşehir, 17-19.11.2022 (Kendi imkanlarımla katıldım, kongre katılım ücretini Van Tıp’lı Dekan ricam üzerine almadı, yol masraflarını kendim karşıladım ve Kırşehir’de dostlarda kaldım, güzelce ağırlandım). (2)

 

29 Yıllık süre içerisinde toplam 90 Bilimsel Aktivite’ye katıldım. Bunların 50’si kongre, 16’sı toplantı & sempozyum ve 24’ü de kurs ve diğer etkinliklerdi. (3) Yurtdışı katıldığım tek kongre 2012 yılındaki Essen Almanya’daki ESTS kongresidir.

 

Halihazırda hiçbir Göğüs Hastalıkları Derneği’ne üye değilim. En son geçen yıl Göğüs Cerrahisi Derneği(TGCD)’nden de gördüğüm lüzum üzerine istifa ettim. (4)

 

2021 TGCD kongresine katılmış, son gün son konuşmamı yapmış(ım), bilahare de en son 2022 yılı Mart ayında ASYOD’un UASK kongresi için lütfen davet almış ve eş başkanlardan biri olarak oturmuştum. (5)

 

2023 yılında hiçbir kongre ve toplantıya davet almadım ve katılmadım. Hiçbir derneğe üye değilken, onca şey yaşanmış ve de dernekler & kongreler konusunda onca yazı yazmışken, bundan sonra herhangi bir kongre ve toplantıya çağrılacağımı zannetmiyorum, doğrusu bir beklenti içinde de değilim. (6)

 

Zira artık derneklerde bulunmaktan, örselenip incitilmekten, dışlanmaktan, bilimsel ve sosyal açıdan bana fazla bir şey katmayan kongre ve toplantılara katılmaktan usandım, yoruldum, gına geldi. Artık göğüs hastalıkları ve cerrahisi camiasında bazı yüzleri görmek, iki kelam dahi etmek istemiyorum. Birbirinin benzeri, kopyası, tekrarı olan kongre ve toplantıların bu saatten sonra bilimsel ve akademik yönden bana kayda değer bir şey katacağını düşünmüyorum. Her dernek ve kongrede üç aşağı beş yukarı benzer konular dön dolaş tekrarlanıp duruyor, benzer isimler ortalıkta arzı endam ediyor. İlaç ve medikal firmaların ‘koşulsuz eğitim desteği!’ cafcaflı, yaldızlı lafı altında ve finansörlüğünde-sponsorluğunda düzenlenen ve daha çok bedava tatil ve seyahati andıran bilimsel görünümlü kongre, sempozyum, okul ve buluşmalara katılmak bende iyice bıkkınlık ve rahatsızlık oluşturdu. Halkın (SGK’nın) parası ile bu tür etkinliklerin yapılmasına itirazım var artık. Geçmişte olanlar için üzgünüm, hoş görülsün lütfen, Allah affetsin.

 

Acısıyla tatlısıyla, günahı sevabıyla, anıları ve fotoğraflarıyla dernek, kongre ve toplantı dönemi benim için ve benim açımdan kapandı. Belki katılımcıların parasını kendi ceplerinden ödediği ve kamu kurum ve kuruluşlarında yapılacak mütevazi ve gerçekten bilimsel, akademik, ehliyet ve liyakata yaraşır-yakışır bilimsel etkinlikler olursa o zaman katılımı düşünebilirim. Bunun dışında buraya kadar ve bu kadar.

 

04.05.2024 / Prof. Dr. İrfan Yalçınkaya

 

Kaynaklar:

 

1.   TÜSAD Hikayem, https://profdrirfanyalcinkaya.blogspot.com/2021/09/tusad-hikayem.html

2.   https://www.youtube.com/watch?v=hZINUc2Ovcc

3.   Bilimsel Yayın ve Çalışma Listem - 2024 – Prof. Dr. İrfan Yalçınkaya, https://profdrirfanyalcinkaya.blogspot.com/2020/06/bilimsel-yayin-ve-calisma-listem-2020.html

4.   Türk Göğüs Cerrahisi Derneği Üyeliğimin Çeyrek Yüzyılının Değerlendirilmesi ve İstifa Sürecimin Öyküsü, https://profdrirfanyalcinkaya.blogspot.com/2023/10/turk-gogus-cerrahisi-dernegi-uyeligimin.html

5.   ASYOD’la On Yıl, https://profdrirfanyalcinkaya.blogspot.com/2022/11/asyodla-on-yil.html

6.   Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanlık Dernekleri İle İlgili Yazılarımın Listesi, İki Not ve Son Sözüm, https://profdrirfanyalcinkaya.blogspot.com/2024/02/gogus-hastaliklari-ve-cerrahisi.html




26 Mart 2024 Salı

TRAKEOBRONŞİYAL & ÖZOFAGEAL YABANCI CİSİMLER - PROF. DR. İRFAN YALÇINKAYA

Daha önce (2023 yılı içerisinde) Göğüs Cerrahisi Uzmanlık Dalı Stajyerleri ve Asistanlar için “Göğüs Cerrahisi’ne Giriş, Diyafram Hastalıkları ve Cerrahisi Tedavisi, Özofagus Hastalıkları ve Cerrahisi” konulu üç dersi (semineri) ve ayrıca Uzmanlık Sonrası Eğitim için de “Özofagus Leiomyomu” konusunu hazırlayıp YouTube’a yüklemiştim.

Bu kez de Göğüs Cerrahisi Uzmanlık Dalı'nın uğraş alanlarından ve acillerinden biri olan “Trakeobronşiyal & Özofageal Yabancı Cisimler” konusunu hazırladım. Bu konuda da bugüne kadar edindiğim bilgi ve tecrübemi, arşivimdeki dokümanları da kullanarak derse (seminere) yansıtmaya çalıştım. Dersimi bu sefer hem stajyerler hem de asistan ve uzmanlar için hazırladım fakat yine de kısa ve öz tutmaya çalıştım, her zamanki gibi 40 dakikaya sığdırdım. Daha önce de vurguladığım gibi YouTube’a yüklediğim bu dersler sayesinde bu dersi ve konuyu herkesin faydalanması bir yana öğretimin 7/24 ve her yerde olduğuna inanarak istenildiği takdirde tekrar tekrar seyredilebilmesine olanak sağlamak istedim. Bu dersleri (seminerleri) bu yıl içerisinde bitirip “Göğüs Cerrahisi Uzmanlık Dalı Stajyerleri, Asistanları ve Uzmanlık Sonrası Eğitim” için bir “Eğitim Ders/Seminer Seti” oluşturmak niyet ve amacındayım. Konu hakkında sorusu olanlar ya da ayrıntılı bilgi almak isteyenler olursa videonun yorum kısmına yazabilirler ya da e-posta adresimden (irfanyalcinkaya@gmail.com) bana yazabilirler. Ayrıca dersimi izleyip sonunda sorduğum soruya doğru cevap verenler arasında her ay çekeceğim kura sonucu üç kişiye imzalı bir kitabımı hediye edeceğim. İlgi ve katkınız için şimdiden teşekkür ederim.

26.03.2024 / Prof. Dr. İrfan Yalçınkaya




26 Şubat 2024 Pazartesi

OP. DR. MAHMUT TALHA DOĞRUYOL, DOÇENT OLDU

Dün arayıp haber verdi güzel haberi. Süreyyapaşa Göğüs Cerrahisi Kliniği'nin (SGCK) 56. Üyesi idi. 08.2011'de başladığı uzmanlık eğitimini 11.2016'da tamamladı. SGCK'nın 35. Uzmanı oldu. Uzmanlık sınavında hocalarından biri olarak ben de vardım. Asistanlığı devam ederken babası olan Bursa Uludağ Üniversitesi TF Çocuk Cerrahisi AD öğretim üyesi olan Prof. Dr. Hasan Doğruyol'un (ki ricamı kırmayarak SGCK Akademik Programı çerçevesinde gelip "Çocuklarda Göğüs Cerrahisi Hastalıkları" konusunu anlatmıştı) daveti nedeniyle Mahmut'un düğününe de katılmış, hatta ricasını da kırmayarak sahneye çıkıp "Avuçlarımda hala sıcaklığın var" şarkısını seslendirmiştim. Düğüne katılan siyasetçi Numan Kurtulmuş'tan bile daha fazla alkış almıştım. Mecburi hizmetini Tunceli (Dersim)'de yaptı. Bilahare Manisa Devlet Hastanesi'nde çalıştı. Mesleğini aktif olarak devam ettirip hiç bırakmadı. Kendini devamlı geliştirip yurtdışı kongrelerde tek başına sözlü bildiri bile sundu. Onun da başvurduğu Sağlık Bakanlığı Başasistanlık Sınavı'nda jüri üyelerinden biri de bendim. Süreyyapaşa yerine Kartal Dr. Lütfi Kırdar Hastanesi'ni tercih ettiği için biraz sitem etmiştim, ama bir açıdan da haklı idi, zira SGCK binasının yerinde yeller estiği, otlar bittiği gibi öğretim üyesi kadrosu açısından da gitgide zayıfladı, hastane kapanmaya doğru hızlı şekilde gidişini devam ettirdi, ettiriyor. O sınavda da dediğim gibi dosyası zaten başasistanlık değil, doçentlik yönünden bile hazırdı. Belki yeni görev yerinde çalışıp biraz daha pişmeli, olgunlaşmalı, uzmanlık sonrası en azından aktif beş yıllık süreyi tamamlamalı idi. Sabırla koruk helva olur derler, o da akademik yürüyüşünü sabırla devam ettirip bu yoldaki en önemli basamak ve duraklardan biri olan Doçentlik titrini almaya hak kazandı.
Mesleki bilgi ve tecrübesi, ahlakı, dürüstlüğü, bilimselliği ve insancıllığı ile bugüne kadar yetişmesine katkıda bulunduğum, onur ve gurur duyduğum en iyi üç asistandan biri olan Doç. Dr. Mahmut Doğruyol'a bundan sonraki mesleki ve bütün hayatında başarı, mutluluk ve huzur diliyorum. Bundan sonra yapacağı çalışmalarla da Göğüs Cerrahisi Camiasına çok şey katacağına olan inancım tamdır. Rabbim profesörlüğünü görmeyi de nasip eder inşallah.
Sevgi, saygı ve selamlarımla.
26.02.2024
Prof. Dr. İrfan Yalçınkaya



25 Şubat 2024 Pazar

GÖĞÜS HASTALIKLARI VE CERRAHİSİ UZMANLIK DERNEKLERİ İLE İLGİLİ YAZILARIMIN LİSTESİ, İKİ NOT VE SON SÖZÜM

Whatsapp'da bir meslektaşım not yazmış. "... kongresindeyim. Katılımcıların ve konuşmacıların çoğu belli şehir ve merkezlerden olup çoğu eşleri ile birlikte gelmişler. Toplantı başkanları ve katılımcılar beş yıldızlı otelde kalırken bursiyerler üç yıldızlı otelde konaklıyorlardı. Üç yıldızlı otelde akşam yemekleri ücretli idi. Muhtemelen çoğu iki hafta sonraki bir başka kongrede de yine tatil yapacaklar. Diyeceksin ki niye gittin, ama .....'den biraz uzaklaşmak istedim. Katılımcıların içinde bir topluluk var ki bunlar muhtemelen eşleriyle birlikte bir ay sonra .... Derneği Kongresi adıyla ......'ta tatil yaparlar. Siz de küsün kenara çekilin. Bakanlık ve YÖK nezdinde bu kongreler hakkında şikayetçi olmayı düşünüyorum. Ama nasıl?" Açtım "lütfen haksızlık etme, ben küsüp kenara filan çekilmedim, elimden geldiğince gücüm yettiğince mücadele ettim, bedeller ödedim, ödüyorum, bu konu ile ilgili değişik tarihlerde beş yazı yazdım" dedim, yazılarımı hatırlattım, onların hepsini baştan sona bir kez daha dikkatlice okumasını rica ettim. Zira bu konuları dile getiren, sorunları irdeleyip çözüm önerileri sunan, yazılar yazan göğüs hastalıkları ve cerrahi uzmanlık dalında hatta tıp camiasında başka bir kişi olduğunu zannetmiyorum. Serzeniş "deli kızın derdi çörek" olarak görülebilir ama sorun sadece yeme içme, bedava tatilden ibaret değildir, daha kapsamlıdır.
Bu değerli meslektaşımın vesilesi ile okuyanlar ve oku-ya-mayanlar için bu yazılarımı tarih sırasına göre son bir kez belirtip linklerini vermek istiyorum. İki de not düşüp son yazımdaki son sözümle de konuyu bitirmek, noktalamak istiyorum.

GÖĞÜS HASTALIKLARI VE CERRAHİSİ UZMANLIK DERNEKLERİ İLE İLGİLİ YAZILARIMIN LİSTESİ

1. TÜSAD HİKAYEM; 18.11.2017

2. Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanlık Dalında Dernekler, Kongreler & Anılar, Görüşler; 15.11.2022

3. ASYOD'LA ON YIL; 20.11.2022

4. TÜRK GÖĞÜS CERRAHİSİ ÜYELİĞİMİN ÇEYREK YÜZYILININ DEĞERLENDİRİLMESİ VE İSTİFA SÜRECİ KARARIMIN ÖYKÜSÜ; 19.10.2023

5. Göğüs Hastalıkları Uzmanlık Dalında Dernek Enflasyonu; 28.01.2024

İKİ NOT

Göğüs Hastalıkları Uzmanlık Dalında ihtiyaçtan fazla dernek olduğunu düşünüyorum. En fazla iki bilemediniz üç dernek olabilir fakat tabiri caizse artık dernek enflasyonu oluştu hatta nerede ise son dernek ile kişisel dernek görüntüsüne bile ulaşıldığı düşüncesindeyim. 

Göğüs Cerrahisi Uzmanlık Dalında ise artık ikinci bir dernek kurulmasının vakti zamanının geldiği kanaatindeyim. 

SONSÖZ

Sağlık Bakanlığı’nın artık bu uzmanlık derneklerine ve onların faaliyetlerine bir el atması, bir çeki düzen vermesi zamanı çoktan geldi de geçiyor. Bu konuları ilgili taraflarla istişare ederek; en doğru, gerçekçi, uygulanabilir, bilimsel ve etik bir çözüme kavuşturması hepimiz için en sağlıklı yoldur, şarttır, kaçınılmazdır.



PROF. DR. İRFAN YALÇINKAYA YOUTUBE SEMİNER LİSTESİ

PROF. DR. İRFAN YALÇINKAYA YOUTUBE SEMİNER LİSTESİ Göğüs Cerrahisi’ne Giriş 2023 https://www.youtube.com/watch? v=YmLzMRh-Lss&t=5s Diyaf...